1. Topkapı Ginova Girişimcilik Yarışması
1. TANIMLAR
İşbu şartnamede belirtilen;
İstanbul Topkapı Üniversitesi,
Topkapı GİNOVA: İstanbul Topkapı Üniversitesi Girişimcilik ve İnovasyon Ofisi,
Takım Kaptanı: Yarışmalarda takımı temsil yetkisi olan ve süreç boyunca iletişim kurulacak olan proje kurucu ortağını (birden fazla kurucu ortaklar için bir takım kaptanı belirlenecek)
Yarışma: 1. Topkapı GİNOVA Girişimcilik ve Yarışması’nı,
Yarışma Süreci: Yarışma başvurularının alınmaya başladığı tarih ile final sonuçlarının açıklandığı tarih arasında geçen süreyi,
Başvuru Sunumu: Başvuru aşamasında talep edilen, girişime dönüştürdüğünüz veya dönüştürmeyi planladığınız projenizi anlatan girişim sunusunu, tanımlamaktadır.
2. AMAÇ
Topkapı GİNOVA tarafından düzenlenen Topkapı Girişimcilik Yarışmaları sonucunda girişimci adaylarının ortaya çıkardığı iş fikri ve ürünlerin girişime dönüşmesi noktasında farkındalık oluşturması amaçlanmaktadır. Yarışmadaki takım veya takım üyelerinin; girişimciliğe özendirilmesi, geliştirdikleri iş fikirlerini uluslararası rekabet gücüne sahip, inovasyon odaklı, teknoloji düzeyi yüksek, ticari değeri doğrulanmış, pazarlanabilen ürün ya da hizmete dönüştürerek girişimlerini kurmaları amaçlanmaktadır. Aynı zamanda, girişimcilik yarışmasındaki takım veya takım üyelerinden girişim olarak şirketini kurmuş veya kurmayı planlayan ve Ar-Ge çalışması yürüten veya ticari ürün ya da hizmetini pazara sunmuş projelerini ileri seviyeye taşımak isteyen takımlara destek olunması amaçlanmaktadır.
Bu yarışma ile, İstanbul Topkapı Üniversitesi'nin girişimcilik ekosistemine katkı sunarak girişimciliğin merkezi haline getirme hedefi güdülmektedir.
3. KAPSAM
Her yıl farklı bir konu başlığı ile yola çıkacak yarışmanın bu yılki teması 'Teknoloji ve İnovasyon Girişimciliği' olarak belirlenmiştir.
Bu tema dışında bulunan proje fikirleri değerlendirmeye alınmayacaktır.
4. BAŞVURU VE SUNUM FORMATI
Başvuru sunumunu, girişim sunum formatı olarak hazırlamanız beklenmektedir. Projenizi bir girişime dönüştürecek şekilde, aşağıdaki başlıklara dikkat ederek hazırlamanız gerekmektedir. Başvuru girişim sunumunda kullanılacak olan formatta oniki (12) başlık yer almalıdır. İş planı Word dosyasını https://topkapi.edu.tr linkinden indirebilirsiniz. Başlıklar ve başlıkların içeriği aşağıda açıklanmıştır.
1. Kapak: Projenin iş fikrini ve vizyonunu yansıtan kısa ve çekici bir slogan, girişimin adı ve girişimin logosu bulunmalıdır.
2. Problem: Hangi problemleri çözdüğü ve bu problemlerin ne kadar önemli olduğu belirtilmelidir.
3. Çözüm: Belirtilen problemlerin nasıl çözüleceği anlatılmalıdır.
4. Ürün/Hizmet: Sunulan ürünün veya hizmetin ne olduğu, nasıl çalıştığı ve hangi özelliklere sahip olduğu açıklanmalıdır.
5. Pazar Araştırması: Ürün veya hizmet için mevcut veya potansiyel müşterilerin pazar büyüklüğü ifade edilmelidir. Toplam pazar büyüklüğü (TAM), ulaşılabilir pazar büyüklüğü (SAM) ve elde edilebilir pazar (SOM) olmak üzere üç başlıkta pazar analizi yapılmalıdır.
6. Rakip Analizi: Pazardaki birincil ve/veya ikincil rakiplerin, takımın ürünü veya hizmeti ile karşılaştırıldığı bir sayfa olmalıdır. Bir tablo ile görselleştirilmesi gerekmektedir.
7. Müşteriler ve İşbirlikleri: Ürün veya hizmetin hedeflenen pazarda nasıl tanıtılacağı, hedef müşterilerin kim olduğu ve satışların nasıl gerçekleştirileceği açıklanmalıdır.
8. İş Modeli: Müşterilere nasıl ulaşılacağı ve nasıl gelir elde edileceği açıklanmalıdır.
9. Yol Haritası: Girişimin aşamalarının yazıldığı, süre ve iş planının özetlendiği bir sayfadır.
10. Ekip: Proje ekibinin fotoğrafı, projedeki görevleri, uzmanlık alanları, eğitim bilgileri ve geçmiş iş tecrübeleri yer almalıdır.
11. Ek Bilgi: Yatırım aranıyorsa, ne kadar yatırım arandığı, değerleme, ve harcama planı gibi konuların aktarıldığı ek bilgi sayfasıdır.
12. Kapanış - İletişim Bilgileri: Proje ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için takım ile iletişime geçilebilecek bilgiler (e-posta adresi veya telefon numarası) verilmelidir.
5. 1. TOPKAPI GİNOVA GİRİŞİM YARIŞMASI KATILIM KOŞULLARI VE BAŞVURU SÜRECİ
Ön Değerlendirme ve Final Günü olmak üzere iki basamakta gerçekleştirilecektir. Başvuruların Ön Değerlendirme veya Final seviyelerine olan uygunluğunda değerlendirme komitesinin nihai kararı esas alınacaktır.
• ÖN DEĞERLENDİRME
Girişim fikri olan ve/veya prototip ürününü geliştirmekte olan takımlar bu kategoride yükledikleri Word dosyası ve ppt sunum ile değerlendirilecektir
• FİNAL
Ön değerlendirme seviyesini başarıyla geçen adayların projelerini bir video (uzunluğu maksimum 10 dakika olacak) ile sunmaları istenecektir. Bu videolar daha sonrasında jüriye izletilerek, jürinin objektif düşünceleri ve karar verisi elde edilecektir. Bu şekilde yarışmanın kazananlar sıralaması oluşacaktır.
• Yarışmaya, Türkiye Cumhuriyeti (TC) sınırları içerisinde yaşayan, 18-45 yaş aralığında, özgün fikri ve bu konuda henüz şirketleşmemiş olan herkes katılabilir. Akademisyenler, öğrenciler ve diğer girişim adayları da dahildir.
• Bireysel başvuru yapılabileceği gibi ekipler en az (2) en fazla (5) kişiden oluşur.
• Aynı takım veya takım üyeleri bir fikir ile başvuru yapabilir. Birden fazla fikir ile başvuru yapamaz.
• Bir üye (takım kaptanı, danışmanı veya üye olarak) sadece bir takımda yer alabilir. Farklı takımlarda yer alamaz.
• Girişim fikirleri kopya edilmemiş olmalıdır. Benzer ya da taklit olduğu tespit edilen girişimler yarışma dışı kalacaktır. Yarışmacı aynı girişim ile daha evvel bir başka yarışmada yer almışsa, katılmış olduğu yarışmanın adı, yeri, tarihi, organizatörü, yarışmada aldığı netice bilgilerini proje dosyası içerisinde bildirilmelidir.
• Yarışma süreci boyunca Yarışmalar Komitesi tarafından yapılacak olan tüm bilgilendirmeler ekibin iletişim sorumlusu olarak belirlediği kişiye yapılacaktır. Bu sebeple her ekip bir iletişim sorumlusu belirlemelidir.
• Süreçlerin takibi iletişim sorumlusunun görevi olup iletişim sorumlusundan kaynaklı gecikmeler ve/veya aksaklıklardan Yarışmalar Komitesi sorumlu değildir.
• Başvuru 9 Haziran 2024 tarihine kadar, yarışmaya başvurmak isteyenler aşağıdaki linkte yer ala başvuru formunu indirip doldurarak girisimcilikofisi@topkapi.edu.tr mail adresine eposta gönderilmelidir. https://docs.google.com/presentation/d/1eRsudTXaSV_0_2fxeU3oNkPctZzgZ4I1/edit?usp=sharing&ouid=110336228544348690717&rtpof=true&sd=true
• Başvuru e-mailinde konu kısmında: 1. Topkapı GİNOVA Girişimcilik Yarışması / Kişi (veya) Takım Adı” şeklinde belirtilmelidir.
• Yarışma kapsamında gerekli tüm süreçler ve bilgilendirmeler Topkapı GİNOVA resmi web sitesi üzerinden yapılmaktadır. Kişi veya takımların web sitesi üzerinden duyuruları takip etmesi gerekmektedir.
• Üye ekleme/çıkarma işlemleri başvuru sürecinin son tarihine kadar yapılmaktadır. Başvuru sürecinin son tarihinden sonra takımlar içerisinde değişiklik yapılamayacaktır.
• Yarışmacı, başvuru yapmadan önce yarışma hakkındaki tüm açıklamaları ve katılım koşullarını okuyup onaylamak suretiyle yarışmaya katılabilecektir.
• Yarışmaya başvuranlar şartnamede yer alan şartların tamamını kabul etmiş oldukları sayılmaktadır.
6. YARIŞMA TAKVİMİ
13 Mayıs 2024 – 09 Haziran
Başvurların Alınması
10 Haziran 2024- 12 Haziran 2024
Başvuruların Değerlendirilmesi
12 Haziran 2024
Finalistlerin Açıklanması ve Finalistlerden Videolu Sunumlarının Temin Edilmesi
14 Haziran 2024
Final Günü -Duyuru
Başvurların Alınması
10 Haziran 2024- 12 Haziran 2024
Başvuruların Değerlendirilmesi
12 Haziran 2024
Finalistlerin Açıklanması ve Finalistlerden Videolu Sunumlarının Temin Edilmesi
14 Haziran 2024
Final Günü -Duyuru
7. DEĞERLENDİRME
Takımların değerlendirmeleri e-mail ile ilettikleri başvuru sunumları üzerinden yapılacaktır. Sunumlar aşağıdaki başlıklar üzerinden değerlendirilecektir.
1. Problem-Çözüm Uyumu
2. Ürün
3. Yenilik
4. Traction
5. Pazar
6. Takım
7. Sunum
8. ÖDÜLLER
1. LİK ÖDÜLÜ Tablet + Girişimcilik ve İnovasyon Ofisi Kuluçka merkezi 1 yıl kullanım hakkı + Girişimi Hayata Geçirme Mentörlük Desteği*
2. Lİk ÖDÜLÜ Tablet + Girişimcilik ve İnovasyon Ofisi Kuluçka merkezi 6 ay kullanım hakkı + Girişimi Hayata Geçirme Mentörlük Desteği*
3. LİK ÖDÜLÜ Tablet + Girişimi Hayata Geçirme Mentörlük Desteği*
* Yarışmaya katılan girişimlerden birincilik ödülü kazanan fikrin gerçekleşmesi için, üniversite ya da sponsor firmalar, mentörlük desteği sağlayacaktır. Destek sağlayanlar, projenin karına ortak olacaktır.
* Sponsorların destek sağladığı diğer derece elde eden ve derece elde edemeyen, tüm girişimlere, üniversite maddi katkı koymasa bile, sembolik bir şekilde (% 10) kar ortağı olacaktır.
* Yarışmaya katılan gerçek ve tüzel kişiler bu şartları peşinen kabul etmiş sayılacaktır.
9. GENEL KURALLAR
• Final sunum aşamasında şartnameye aykırı durumlar ve kural ihlalleri dışında yapılan itirazlar kabul edilmeyecektir. Nicel kriterlere dayanarak yapılan değerlendirmeler için itiraz alınmayacak olup yeniden bir final veya sunum değerlendirmesi yapılmayacaktır.
• İstanbul Topkapı, Topkapı GİNOVA, paydaşlar ve organizasyon komitesi, adil sonuçlar doğurabilmesi açısından yarışmaların objektif kriterler içerisinde gerçekleşmesi, yarışmacıların her türlü ihtiyaçlarının daha iyi karşılanabilmesi, emniyet tedbirlerinin sağlanması ve yarışma şartlarının işlerlik kazanabilmesi için işbu şartnamede her türlü değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
• Topkapı GİNOVA ve organizasyon komitesi, yarışmalara başvuru sürecinin ardından gerçekleştirilecek değerlendirmeler sonucunda, yarışmalara katılmak için gerekli teknik bilgi ve becerilere sahip yeterli başvuru olmaması durumunda yarışmaları iptal etme hakkını saklı tutar.
• Topkapı GİNOVA ve organizasyon komitesi, organizasyonun güvenli bir ortamda gerçekleşebilmesi adına yarışma dışı bırakma hakkını saklı tutar. Yarışmacıların, heyetlerinin ve ilgili kişilerinin yarışmalar esnasında doğan ihlalleri sonucunda oluşabilecek zararlardan İstanbul Topkapı Üniversitesi, Topkapı GİNOVA, yarışma paydaşları ve organizasyon yetkilileri sorumlu değildir.
• Yarışma ile ilgili olarak yarışmacı, İstanbul Topkapı Üniversitesi ve/veya Topkapı GİNOVA ile yarışmanın paydaşları tarafından yarışma öncesi veya sonrası yapılacak her türlü yazılı veya görsel tanıtım, yayın, sosyal medya ve internet yayınlarını kabul ve taahhüt eder.
• Yarışmacı, herhangi bir ürünün fikri sınai mülkiyet haklarını ihlal etmesi sebebiyle ve/veya Topkapı GİNOVA’nın zarara uğraması durumunda söz konusu zararlar ilgili takımdan (danışman dahil) karşılanacaktır.
• Yarışmaya katılma hakkı kazanan tüm finalist girişimci adaylarına/takımlara Katılım Sertifikası verilecektir.
10. ETİK KURALLAR
• Yarışma süreci boyunca (değerlendirme süreci vb.) toplum ahlakına aykırı bir durum, fiil, söz vb. davranış sergilendiği tespit edildiği anda bu fiili icra eden kişi/kişiler hakkında hukuksal sürecin ivedilikle başlatılması ve ekibinin en az 2 yıl İstanbul Topkapı Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren her türlü organizasyon ve etkinliğe katılımından men edilecektir. TOPKAPI GİNOVA Yarışmalar Komitesi ile kurulan tüm iletişimde kullanılan dilde dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir:
o Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlardan kaçınılmalıdır.
o Hakaret, tehdit ve kötü sözlerden kaçınılmalıdır.
o E-mail, Facebook, Skype, Messenger, Whatsapp, X (Twitter) vb. gibi sosyal medya araçlarıyla doğrudan hedef alınarak hakaret edilmesinden kaçınılmalıdır.
o Dilekçe ve itirazlarınızda, yazım kurallarına ve üsluba dikkat edilmesi gerekmektedir.
• Yarışma sürecinde diğer takımların işleyiş ve motivasyonlarını etkileyecek durum, fiil, söz vb. davranışlar sergilenmemelidir.
• Yarışma sürecinde dil, din, felsefi inanç, siyasi düşünce, ırk, yaş ve cinsiyet ayrımı yapmadan, fırsat eşitliğini engelleyici davranış ve uygulamalara meydan vermeden tarafsızlık içerisinde hizmet gereklerine uygun davranılması gerekmektedir.
• Takım üyeleri görevlerini yerine getirirken yetkilerini aşarak çalıştıkları kurumları bağlayıcı açıklama, taahhüt, vaat veya girişimlerde bulunmamalı, aldatıcı ve gerçek dışı beyanat vermemelidir.