AKADEMİK VE SOSYAL ORYANTASYON
Meslek Yüksekokulunu, kampüsü, akademik birimleri, idari birimleri, öğrenci kulüplerini tanıtmak; Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği, Yükseköğretim Kanunu, Plato Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hakkında bilgi verme, öğrencileri akademik, sosyal ve kültürel konularda bilgilendirmek üzere 1. sınıf öğrencilerine yönelik tanıtım ve oryantasyon sağlamak.
TEMEL İŞLETME
Temel işletme dersinde öğrencinin işletmecilik ile ilgili temel kavramlar, işletmelerin tarihsel gelişim süreci, işletmelerin amaçları, çevre ile ilişkileri, işletmelerin çeşitli şekillerde sınıflandırılması, işletmelerin hukuksal yapıları, işletme kurmanın aşamaları, işletme büyüklüğü ve kapasitesi ve işletmelerin temel işlevleri konularında bilgilenmesi sağlanır.
Sivil Havacılığa Giriş
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği kavramlarının geçmişten günümüze tarihsel sürecini tanımlar. Sivil Havacılık faaliyetlerini, havaalanı genel bilgisini, uluslararası sivil havacılık anlaşmalarını, uluslararası sivil havacılık örgütlerini, ulusal sivil havacılık kurum ve kuruluşlarını, Türkiye'de hava taşımacılığı
Mesleki İngilizce I
Bu dönem boyunca öğrencilerimize başlangıç düzeyinde bir İngilizce bilgisi kazandırılarak günlük yaşamda karşılaşacakları çeşitli basit konular hakkında konuşmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.
Dünya Kültürleri ve Destinasyonları
Dünyanın çeşitli yörelerinde hakim olan kültürlere ilişkin detaylar ve bir havayolunun temel şebeke yapısı içindeki destinasyonlara ilişkin bilgiler
Havacılık Esasları ve Terminolojisi
İletişim ve koordinasyon kavramı ve tanımı, İletişim sürecindeki öğeler(kaynak-ileti-kanal-alıcı-kodlama-kod-açma-bağıntı çerçevesi-yansıma- yankı seçici algı), İletişim sürecine katılanlara göre iletişim türleri Sistem yaklaşımı, Temel iletişim modelleri, Kitle iletişiminin tanımı ve etkileri, Kitle iletişimi ve popüler kültür
BİLGİ TEKNOLOJİLERİ
Bu dersin temel amacı, öğrencilerin mesleki ve akademik hayatlarında gerekli olacak temel yazılımları ve araçları öğrenmeleridir. Bununla birlikte bilgisayarın (ve internet’in) yeni kullanım alanları dersin ele aldığı konular arasında bulunmaktadır.
Günümüzde çalışma hayatimizin vazgeçilmez bir parçası haline gelen Microsoft Office yazılımlarını öğretmek ve uygulamalar yaptırmak Bil102 dersinin esas omurgasını oluşturmaktadır. Bu ders ile birlikte öğrenciler Word, PowerPoint, Excel, Outlook ve Windows 7 hakkında temel ve ileri düzey bilgiler edinerek bu yazılımları aktif olarak kullanabilecek hale geleceklerdir.
II.Yarıyıl
TEMEL HUKUK
Toplum hayatı, hukukun toplumdaki fonksiyonu, toplum hayatını düzenleyen kurallar, hukuk kurallarının sınıflandırılması, hukuk, ahlak, hukuki değerler, hukukun bilimselliği, hukuk düzeni, pozitif–tabii hukuk, değişik hukuk tanımları, hukukta yaptırım sorunları, hak kavramı, hukuk normlarının niteliği, hukuk normları hiyerarşisi; Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik, tebliğ, genelge ve yönerge kavramları.
Havaalanı Faaliyetleri ve Donanımı
Havalimanı yer süreçleri ve uçuş süreçleri. Kule ve hava emniyeti. Hava meydanları ve iniş ortamları. Teknik cihazların kullanımı.
Mesleki İngilizce II
Bu dönem boyunca öğrencilerimize başlangıç düzeyinde bir İngilizce bilgisi kazandırılarak günlük yaşamda karşılaşacakları çeşitli basit konular hakkında konuşmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.
İlk Yardım
Bu ders, oksijen sistemleri ve uygulanacak prosedürler;yangın ve uygulanacak prosedürler;hazırlıklı ve hazırlıksız acil durum kuralları;survival(hayatta kalma teknikleri);inkapasite pilot konularını içerir.
Yiyecek İçecek Hizmetleri
İkramın tarihçesi;ikram malzemelerinin korunması;yolcu niteliğine göre verilen servis çeşitleri;özel yemekler;iç ve dış hat servis şekilleri;servis yaparken dikkat edilecek hususları içerir.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ VE STANDARTLARI
Kalite kavramı, standart ve standardizasyon; iş sağlığı ve güvenliğinde kalite-kontrol, standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi, yönetim kalitesi ve standartları; çevre standartları; kalite yönetim sistemi modelleri, kalite kontrol içerikli TSE, ISO, Ohsas ve ILO standartları. yönetim sistemi, yaklaşımı ve tarihçesi, ISO 9001 (tasarım, geliştirme, üretim, kurulum ve serviste kalite, güvence için kalite sistemler modeli), ISO 14001 (çevre yönetim sistemi), Ohsas 18001 (iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi) sistemlerin ortak yönleri ve entegre edilmesi; toplam kalite felsefesi, yönetim sistemi ve toplam kalite, toplam kaliteyi uygulayan kuruluşların sunuşları, kazançları ve uygulama aşamaları.
III.Yarıyıl
Ekip Kaynakları Yönetimi
Liderlik, insanları idare etme, kalabalık kontrolü, ekip çalışması, kişilik etkileşimleri, sinerji, motivasyon, kişisel farklılıkları anlama ve onunla başa çıkma, hatalar zinciri, kızgınlıkla başa çıkma, beden dili, stres yönetimi, sağlık ve stresi kapsayan fiziksel ve zihinsel limitler, profesyonellik, iletişim, iletişim ve algılama farklılıkları, yorgunluk, iş yükü yönetimi, durum değerlendirmesi, risk yönetimi, karar verme konularını içermektedir.
Anons ve Diksiyon
Güzel ve etkili konuşma kavramı, türleri ve diksiyon sanatının unsurları konularını içermektedir.
Yolcu Hizmetleri
Yolcu ucuş öncesi işlemleri , check-in, boarding, bilet okuma, anlaşmalar, yolculuk türleri ve çeşitleri, özel işlem ve bagajlar, evcil hayvan işlemleri, yolcu hizmetlerinde kullanılan dökümanlar ve işlevlerini içermektedir.
Mesleki İngilizce III
Bu dönem boyunca öğrencilerimize başlangıç düzeyinde bir İngilizce bilgisi kazandırılarak günlük yaşamda karşılaşacakları çeşitli basit konular hakkında konuşmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.
İLETİŞİM BECERİLERİ
Bu ders, kişilerarası iletişimin pratik ilkelerini öğrenme ve günlük hayata uygulama fırsatı sunmaktadır. Öğrencilere gerek kişisel gerekse profesyonel yaşamlarındaki iletişimlerini geliştirebilmelerine yönelik çok çeşitli strateji ve teknik tanıtılmaktadır. Ders, öğrencilerin iletişimlerindeki düzen, açıklık, detayların öneminin farkında olmalarını sağlamak üzere sözlü, sözel-olmayan ve yazılı iletişimdeki tuzakların farkına varmalarına yardımcı olacak aktiviteler sunmaktadır. Ders ayrıca is iletişiminin farklı metotları ve çeşitli is iletişimi araçları hakkında pratik bilgiler sağlamaktadır.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İş sağlığı ve güvenliği kavramı, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin tarihi gelişimi, genel bilgiler, iş sağlığı ve güvenliğine bütünsel yaklaşım, iş yerinde risk önleme kültürü, güvenlik kültürünün önemi ve günlük yaşamdaki yeri, güvenlik kültürünün oluşturulması ve devamlılığının sağlanması, iş sağlığı ve güvenliğinin temel prensipleri, iş sağlığı ve güvenliğini işletme yönetimindeki yeri, sağlıklı ve güvenli yaşam. Dünya’da iş sağlığı ve güvenliği kavramının tarihsel gelişimi, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği kavramının tarihsel gelişimi, Dünya’da güncel iş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri, ILO sözleşmeleri, AB düzenlemeleri; tehlike ve risk kavramları; iş kazası ve meslek hastalığı tanımları; iş kazalarının maliyeti, iş kazalarının nedenleri; tehlikeli hareketler ve tehlikeli durumlar, fiziksel risk etmenleri, kimyasal, biyolojik ve psikososyal risk etmenleri, mesleki riskler; önleyici iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımı; çalışma ortamı gözetimi; işyeri örgütlenmesi; sağlık gözetimi ve işyeri hekimliği; işveren, işveren vekili ve iş güvenliği uzmanlarının iş kazasındaki sorumluluğu, sağlık gözetimi ve meslek hastalıkları
IV.Yarıyıl
Temel Uçak ve Uçuş Bilgisi
Uçmanın Teorisi; Temel Aerodinamik; Uçaklarda Taşıyıcı Yüzeyler; Uçak Gövdesi Ve Güç Grupları; Uçuş, Seyrüsefer, Pilotaj Aletleri
Havacılık Emniyeti
Hava da oluşabilecek durumlara karşı bilgilerin verilmesi ilgili konuların tanıtılması
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ
Bu dersin amacı; Atatürk İlke ve İnkılapları dersinin kapsadığı yakın dönem Türkiye tarihinin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel olguları, Atatürk ve devrimleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Öğrencilere tarihi ve tarihle ilgili metinleri sevdirmek, öğrencilerin tarihsel olaylara çok yönlü bir şekilde bakabilmesini sağlamak ve disiplinler arası bir yaklaşım etrafında, öğrencileri, başta tarih olmak üzere farklı Sosyal Bilimlerin temel kuramsal kavramları, tartışmaları ve düşünce yöntemleri ile tanıştırmaktır.
TÜRK DİLİ
Bu dersin amacı anlama ve ifade etmeyle ilgili temel beceriler kazandırmak, edebi metinleri okuma ve çözümleme pratiği sağlamak, proje yazmak ya da sunu hazırlamada yararlı olacak kompozisyon yöntemlerini öğretmektir.
BİTİRME PROJESİ
Öğrencilere içinde yaşadıkları topluma ve diğer insanlara karşı sorumluluk duygusu kazandıracak, Yaşadıkları çevre ve kentin sorunlarına duyarlılıklarını arttıracak, Öğrencilerin sosyal eşitsizliklere duyarlılığını ve ihtiyacı olan kesimlerle dayanışma duygusunu geliştirecek, Öğrencilerin üniversiteye ve topluma aidiyet duygularını geliştirecek, Öğrencilerin girişimcilik ve inisiyatif alma kapasitelerini arttıracak, Öğrencilerin kendi aralarında ve kamusal aktörlerle işbirliği yaparak ekip çalışmasına yatkınlıklarının geliştirecek, Öğrencilerin kişisel potansiyellerinin gelişimine katkıda bulunmasını sağlayacak ortak bir sorumluluk projesi yürütmeleri beklenmektedir.
STAJ
Staj yapmanın amacı öğrencilerimize meslekleriyle ilgili işyerini yakından tanımak, öğrenim süreleri içinde kazandıkları bilgi ve deneyimlerini pekiştirmek, almış oldukları teorik bilgileri kullanabilme ve uygulamaya aktarma becerisini kazandırmak, mesleki alanda yaşanan teknolojik değişimleri izlemelerini ve tanımalarını sağlamaktır.