Her şey gibi gastronomi kavramı ve sektörü de zamanla değişmektedir. Eskiden yeme-içme sanatı olarak algılanan gastronomi kavramı artık yemeğin insanla ve toplumla ilişkisinin araştırıldığı ve açıklandığı bir içerik kazanmıştır. Sanat yönü korunmakla birlikte bilimle de bağı kurulmaya başlanmıştır. Dünya ve ülke mutfaklarının birbiri ile etkileşmesi yeni tüketici taleplerinin oluşmasına yol açmıştır. Bu talep restoran tiplerinin de farklılaşmasına yol açmıştır. Yemekte aranan özellik artık yalnızca lezzet değildir. Lezzetli olması kadar sağlıklı ve güvenli olması da önemlidir. Bu olgu butikten zincire, yerelden molekülere farklı mutfak tiplerinin oluşmasına yol açmıştır. Böylece gastronomi çok disiplinli bir dal kimliği kazanmıştır. Artık becerikli eller kadar yaratıcı beyinlere de gereksinim duyulmaktadır.
Türkiye’de “Gastronomi ve Mutfak Sanatları” eğitim programlarının başlaması da bu değişim ile yakından ilişkilidir. İstanbul Topkapı Üniversitesi de bu değişime 2017 yılında başladığı 4 yıllık lisans, 2018 yılında başladığı yüksek lisans programı ile katkıda bulunmaktadır. Eğitim programları; yeni trendler ve sektörün talepleri dikkate alınarak çok disiplinli bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Programda teorik dersler kadar mutfak uygulamalarına da yer verilmiştir. Böylece mezunların donanımlı, yaratıcı, yenilikçi ve girişimci olması amaçlanmıştır.
Öğrenci ve sektör odaklı bir bölümde sizlerin yetişmesine ve böylece gastronomi sektörünün gelişmesine katkıda bulunmaktan mutluyuz. Eğitim ve çalışma yaşamında başarılı olmanızı diliyoruz.
Her zaman yanınızda olacağız...
Prof. Dr. Aziz EKŞİ
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı