SEVGİLİ ÖĞRENCİLER,
Her şey gibi, zamanla gastronomi sektörü gelişirken gastronomi kavramının da kapsamı değişiyor. Eskiden yeme-içme sanatı olarak algılanan gastronomi kavramı artık yemeğin insanla ve toplumla ilişkisinin araştırıldığı ve açıklandığı bir içerik kazanmıştır. Sanat yönü korunmakla birlikte bilimle bağı giderek artıyor. Nöro-gastronomi, gıda eşleştirme, moleküler mutfak gibi bilim temelli yaklaşımların tartışılması bu yüzdendir.
Turizmin gelişmesine bağlı olarak bölge ve ülke mutfakları arasındaki etkileşme hızlanmıştır. Bu durum yeni tüketici taleplerinin oluşmasına ve restoran tiplerinin de çeşitlenmesine yol açmıştır. Öyle ki, artık butikten zincire, yerelden küresele ve hızlıdan yavaşa çok farklı restoranlardan söz edilmektedir. Müşterilerin bunlardan beklentileri farklı olduğu gibi, bunların da çalışan personelden beklentileri oldukça farklıdır.
Öte yandan müşterinin yemek tercihindeki tek faktör artık lezzet değildir. Sağlıklı beslenme bilinci arttığı için tüketici yemeğin besleyici olmasını da beklemektedir. Bu durum, gıdanın doğal özelliklerinin ve besin ögelerinin olabildiğince korunduğu yeni hazırlama ve pişirme tekniklerini gündeme getirmektedir. Öte yandan yemeğin aynı zamanda güvenli olması, yani zararlı madde içermemesi gerekmektedir. Ancak gerek mutfak öncesine ilişkin pestisit, hormon, mikotoksin gibi yabancı madde kalıntıları gerek pişirme sırasında oluşan hidroksimetilfurfural, akrilamid, epoksi yağ asidi gibi proses bulaşanları tüketici sağlığını ve yemek güvenliğini tehdit etmektedir. Dolayısı ile yemeğin güvenli olması önemlidir ve bunun yolu kalite güvence sistemi oluşturulmasından geçmektedir.
Görüldüğü gibi sektörün ve tüketicinin bizden beklentileri artmaktadır. İstanbul Topkapı Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2017 yılında eğitime başlamıştır ve ilk mezunlarını 2021 yılında vermiştir. Lisans programı sektör ve tüketici beklentileri ile gastronomi bilimindeki gelişmeler dikkate alınarak 2022 yılında güncellenmiştir. Programda teorik ve uygulamalı dersler arasında ideal bir denge kurulmuştur. Böylece mezunların hünerli, yaratıcı, yenilikçi ve girişimci olması amaçlanmıştır. Türkiye’deki yaklaşık 300 000 gıda tüketim işletmesi ilgi alanımızdadır ve bunlar mezunların geleceği için önemli bir güvencedir.
Öğrenci ve sektör odaklı bir bölümde sizlerin yetişmesine ve böylece gastronomi sektörünün gelişmesine katkıda bulunmaktan mutluyuz. Eğitim ve çalışma yaşamında başarılı olmanızı diliyoruz.
Her zaman yanınızda olacağız...
Prof. Dr. Aziz EKŞİ
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı