BÖLÜM HAKKINDA
Antrenörlük Bölümü, her geçen gün sayısı ve türü artış gösteren spor dalları hakkında eksikliği hissedilmekte olan antrenörlerin yetiştirilmesini amaçlayan akademik bir disiplindir.
Antrenörlük Bölümü’nde; tüm branşlarda, İleri Seviye Antrenör, Temel Çalıştırıcı ve Kondisyoner yetiştirilmektedir. Bunlara ek olarak, birbirinden farklı spor dallarında uzman bireylerin eğitimi amaçlanır. Bu bölümün esas hedefi, bilimsel verilere dayanan antrenmanların ve sportif aktivitelerin geniş kitlelerce benimsenmesini sağlamak ve bu vesileyle üst düzeyde sporcu yetiştirilmesini sağlamaktır.
KİMLER BU BÖLÜMÜ SEÇMELİ
Antrenörlerin en önemli görevleri, sporcuların fizyolojik ve psikolojik kapasitesini sporda en yüksek verimi elde etmek için yönlendirmek ve kapasitelerini geliştirici teknikler uygulayarak sporcuları en iyi şekilde yetiştirmektir.
Bu bağlamda; iyi bir antrenörde olması gereken temel özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz: Kendi spor dalında bilgi ve yeniliğe açık olmalıdır. İlgili spor dalının kural, teknik ve taktik bilgisine sahip olmalıdır. Sporcuları arasında ayrım yapmadan yeterli ilgiyi gösterebilmelidir. Kendisine ve sporcularına karşı dürüst olmalıdır. Sporcularının kusurları ve zayıf yanları ile alay etmeden, yerinde ve yapıcı düzeltme yoluna gitmelidir. Gerek dünya görüşü, gerekse spor kültürü yeni bilgilere açık olmalıdır. Antrenör tek düze olmamalıdır. Karşılaştığı zorluklara, hüsranlara ve yenilgilere rağmen cesaretini kırmamalı başarıda ısrarcı olmalıdır. Sabırlı olmalıdır. Zaman yönetimi ve organizasyon konularında titiz olmalıdır. İş ahlakını, başarıdan önce tutmalıdır.
ÖĞRENİM TÜRLERİ VE KAMPÜSLER
Program, örgün öğrenim sistemi ile Kazlıçeşme Kampüsü’nde gerçekleşmektedir.
PUAN TÜRÜ
ÖSYM Sınav kılavuzuna göre; TYT’den en az 150 puan almış olmak gerekmektedir. (ÖZYES PUANI). Bölüme Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci almaktadır.
YETERLİLİK
Bu bölümü başarı ile tamamlayanlara “antrenör” unvanı verilir. Antrenörlük eğitimi mezunları, müsabakalarda yer alacak her branştan sporcuların eğitilmesini sağlar.
BÖLÜM DERSLERİ
Antrenör olmak isteyen aday öğrenciler eğitim süreleri boyunca; Antrenörlük Eğitimi ve İlkeleri, Atletizm, Genel Jimnastik, İnsan Anatomisi ve Kinesiyolojisi, Sağlık Bilgisi ve İlk Yardım, Hentbol, Voleybol, Basketbol, Futbol, Yüzme, Fitness, Ritim Eğitimi ve Dans,Türk Spor Kültürü ve Tarihi, Bireysel Sporlar (Bisiklet, Badminton, Bilardo, Aerobik-Step vb.), Spor Fizyolojisi, Sporcu Beslenmesi, Sporcu Masajı, Spor Kazalarından Korunma ve Rehabilitasyon gibi geneli uygulamaya dayanan derslerden sorumlu olacaklardır.
ÇALIŞMA ALANLARI
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Genel Müdürlüğü'nün merkez ve taşra teşkilatlarında uzmanlık dalına göre antrenör ve memur kadrosuyla atanırlar. Antrenörlük Bölümü mezunları; amatör ve profesyonel spor kulüplerinde antrenör olarak görev alabilirler. MEB'e bağlı okullarda antrenör ve yardımcı antrenör olarak çalışabilirler. Aynı zamanda, özel spor salonlarında ve turizm sektöründeki sportif aktivitelerin öğretilmesinde ve organizasyonlarda da görev alabilirler.