BÖLÜM HAKKINDA
Spor yöneticiliği bölümü, spor endüstrisi çerçevesinde; spor, rekreasyon alanları, spor organizyasyonları ile sporla ilgili hem kamu hem de özel sektördeki ilgili kurumlara, spor kulüplerine, belediyelere ve okullara uzman yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Spor yöneticiliği bölümünün amacı, ülkemizin spor alanında büyük ihtiyacı olan spor yöneticilerini yetiştirmektir.
Spor yöneticiliği bölümünün hedefi; ülkemizde spor yönetiminde söz sahibi olacak genç, dinamik ve donanımlı yönetici adaylarının, yönetim biliminin temelleri ile yetiştirilmesini sağlamaktır. Böylece, spor merkezleri gibi küçük işletmelerden, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Genel Müdürlüğü, federasyonlar ya da spor kulüplerinin çeşitli kademelerinin yönetimi gibi geniş bir yelpazede görev yapma imkanını oluşturmaktır.
KİMLER BU BÖLÜMÜ SEÇMELİ
İyi bir spor yöneticisinin, sosyal ilişkileri düzgün, yönetsel dikkati ve karar alma yeteneği yüksek olmalıdır. İkna kabiliyeti, sorumluluk duygusu, iş disiplini, mesleki terminoloji bilgi, yönetim tekniklerini kullanma ve entelektüel kapasite gibi özellikleri taşımalıdır. Spor kurumları ve organizasyonlarının başarısı, büyük ölçüde yöneticilerinin nitelik ve özelliklerine bağlıdır.
Bu nedenle, spora yön verecek ve çağdaş anlamda spor yönetiminin gerçekleşmesini sağlayacak olan spor yöneticisinin; yönetimin planlama, teşkilatlanma, koordinasyon, haberleşme ve denetim fonksiyonlarını başarı ile kullanarak, kurumun insan ve maddi kaynaklarını israf etmemesi gereklidir. Bunun için de başarılı bir spor yöneticisinin, güçlü bir alan bilgisine sahip olması gerekmektedir.
Özetle; Spor Yöneticiliği bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerin sporsever, sorumluluk sahibi, disiplinli, iletişim becerisi yüksek, takım çalışmasına uygun olması gibi özellikler aranmaktadır.
ÖĞRENİM TÜRLERİ VE KAMPÜSLER
Program, örgün öğrenim sistemi ile Kazlıçeşme Kampüsü’nde gerçekleşmektedir.
PUAN TÜRÜ
ÖSYM Sınav kılavuzuna göre; TYT’den en az 150 puan almış olmak gerekmektedir. (ÖZYES PUANI). Bölüme Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci almaktadır.
YETERLİLİK
Spor Yöneticiliği bölümü mezunları; kamu, özel sektör ve akademide çeşitli iş imkanlarına sahip olmaktadır. Resmi spor yöneticiliği görevlerinin yanı sıra, danışmanlık, spor tesisi yönetimi, spor organizasyonları yönetimi, spor medyası, spor örgütlenmesi ve spor politikası ile spor hukuku gibi alanlarda uzman olarak görev alabilmektedir.
BÖLÜM DERSLERİ
Spor Yöneticiliği Bölümü’nde; Sağlık Bilgisi ve İlk Yardım, Beden Eğitimi ve Spor Bilimine Giriş, İnsan Anatomisi, Yaşam Boyu Spor, Atletizm, Sporda Etkinlik Yönetimi, Antrenman Bilgisi, Spor Biliminde Araştırma Teknikleri, Spor İşletmelerinde Personel Yönetimi ve Sporda Örgütsel Davranış gibi temel derslerin yanı sıra, birinci sınıftan itibaren, çeşitli kademelerde eğitmenliğe olanak sunan uygulama dersleri bulunmaktadır.
ÇALIŞMA ALANLARI
Spor Yöneticileri için Türkiye ve yurtdışında çok sayıda iş imkanı bulunmaktadır. Eğitmen olmaktan, takım antrenörlüğüne kadar, geniş bir alanda çalışma imkanı söz konusudur. Spor Yöneticileri, aynı zamanda danışmanlık hizmeti sunabilirler, gerekli yeterlilikleri yerine getirmeleri halinde akademisyen veya kamu çalışanı olabilirler.