Türk Dili I
Bu derste; ögrencilere Türk dilinin özelliklerini, isleyis kurallarini sezdirmek, örnekleriyle göstermek; ögrencilerin okudugu, dinledigi bir metni ya da izledigi bir programi dogru olarak anlayabilmesinin kurallarini ögretmek; yazili ve sözlü metinler araciligiyla sözvarligini gelistirmek; ögrencilere duygularini, düsüncelerini, tasarilarini, izlenimlerini, gözlemlerini, yasantilarini, söz ve yaziyla dogru ve etkili olarak anlatma becerisi, yazim (imlâ) kurallarina uyma, noktalama isaretlerini yerli yerinde kullanma, kitap okuma, bilimsel, elestirel, sorgulayici, yorumlayici, yaratici, yapici düsünme aliskanligi kazandirmak amaçlanmaktadir.
Bilgisayar I
Bu derste; ögrencilere bilgisayar teknolojisinin ofis ortaminda degisik amaçlarla kullanilacagi gerçegi kavratilarak Windows isletim sisteminde temel islevleri yapabilme, ofis programlarini ve interneti temel düzeyde kullanabilme, bilgisayar teknolojisiyle sunu hazirlayip takdim edebilme yetisi kazandirilacaktir. Ayrica internet kullanimi ve programciligi ile ilgili kullanilan temel kavram ve terimler anlatilacaktir.
Ingilizce I
Siniflarin düzeyleri dikkate alinarak, “upper-intermediate” veya “advanced” düzeyde kitaplar ve / veya ders materyali kullanilir; dinledigini anlama, konusma, okudugunu anlama ve yazma becerilerini gelistirici uygulamalar yaptirilir. Ögrencilerin Moda Tasarimi konusundaki sözcük dagarciklarinin gelistirilmesi hedeflenir. Siniflarin düzeylerine göre her ögrenciden 4. 5. veya 6. seviyede yalinlastirilmis ya da orijinal roman veya hikâyelerden en az 1 adet özet yazmasi istenir.
Atatürk Ilkeleri ve Inkilap Tarihi I
Bu derste; Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruldugu tarihsel dönem ve kosullar hakkinda bilgi verilecektir. Osmanli Imparatorlugu’nun dagilmasi, Mondros Mütarekesi, Mustafa Kemal’in Kurtulus Savasi öncesi çalismalari, Kurtulus Savasi, Lozan Anlasmasi ve Cumhuriyetin Ilani diger ders konularidir.
Mutfak Sanatlarına Giriş
Fransız mutfak sanatının tarihsel gelişimi ve mutfakta iş bölümü. Mutfak sanatlarının dünyada gelişimi ve temel ilkeleri. Mutfak araç ve gereçlerinin tanıtılması. Mutfak organizasyonu, basit yönetsel beceriler. Dünyadan ve ülkemizden meşhur restoran ve şeflerin tanıtılması.
Beslenme
Kişisel beslenme ilkeleri, enerji gereksinmeleri ve hesaplanması. Temel besin grupları: karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler ve mineraller; yaşam evrelerinde beslenme, dengeli beslenme, beslenme ve sağlık, besin öğelerinin kaybının önlenmesi. Beslenme ve mönü planlama, sağlıklı tarifeler geliştirme, sağlıklı mönülerin pazarlanması.
Gıda Güvenliği ve Hijyen
Gıda bozulmasına neden olan mikrobik, kimyasal, ve biyokimyasal faktörler. Gıda bozulmasını kontrol eden ve risk faktörlerini azaltan teknikler. Başlıca gıda gruplarında bozulmaya neden olan mikroorganizmalar. Gıda çalışanları için kişisel hijyenin önemi; mutfak ve araç gerecin sanitasyonu. HACCP kavramı.
Malzeme Bilgisi
Yiyecek ve içecek sektöründe sık kullanılan gıdalar; bunların bileşimleri, yapıları, üretim ve yetiştirilme yöntemleri, yetiştirildikleri coğrafyanın ürün çeşitliliği ve kalitesi üzerindeki etkileri. Gıda kalitesini etkileyen kimyasal ve fiziksel faktörler. Bu ders, teorik olarak ve çeşitli üretim ve satış yapılan merkezlere yapılacak gezilerle yürütülecektir.
Yemek Kültürü
Yiyecek üretimi ve tüketiminin ekonomik, sosyal, politik ve kültürel açılardan gelişim süreci içinde incelenmesi. Değişik kültürlerde yiyecek seçimleri, dönüştürülmesi, yiyeceklerin sunuşu ve tüketimi. Ayrıca içinde bulunduğumuz yüzyılda, dünya pazarlarındaki küresel süreçlerin etkisiyle ulaşım ve iletişimdeki değişimin, köy ve kentlerdeki insanların besin imkanları ve beslenme biçimlerinin değişimi üzerindeki etkisi üzerinde durulacaktır.
Yiyecek İçecek Hazırlama Teknikleri 1
Bıçak kullanma ve kesim teknikleri. Kesim teknikleri üzerine egzersizler. Et ve tavuk suları yapım teknikleri. Bunlarla hazırlanan çorbalar. Çorba çeşitleri ve sunum şekilleri. Soslara giriş. 5 ana sos ve türevleri. Kullanım alanları ve saklama koşulları.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
A la Carte, catering ve banket çalışma sistemleri. Masa yerleşim ve hazırlama teknikleri. Yiyecek sektöründe takım çalışmasının ve müşteri mennuniyetinin önemi. Bunları sağlamak için kullanılan değişik yiyecek servis sistemlerinin incelenmesi ve analizi.
Menü Planlama
Restoran temasının geliştirilmesi, yer seçimi ve bunlara göre menü tasarımı. Pazar analizi ve menü geliştirme. Bütçeleme, satış, maliyet ve kontrol. Menüye göre gıda satın alma, depolama ve verimli envanter sistemleri.
Yiyecek ve İçecek Maliyet Hesaplaması
Bir işletmede yiyecek ve içeceklerdeki gelir ve giderlerin her kaleminde ve aşamasında, baştan sona kadar kontrollerin yapılarak, aksaklıkların, kaçakların, yanlış uygulamaların, denetimsizliğin, ihmalin, zaman ve maddi kaybın, prosedürlerin oluşturduğu sistemle, işin raporlama disiplini ile izlenmesi sonucu, profesyonellik, uzmanlık, bilgi birikimi ile sürekli iyileştirmelerin ve toplam verimliliğin artırılması işlevidir.
Tatlı Yapım Teknikleri
Tatlı yapımının temel teknikleri, pastacılık yüzdelerinin hesaplanması, pastacılıkta kullanılan ölçüm sistemleri ve kullanılan temel malzemeleri ve çeşitlerini tanımak. Temel kurabiye, tart, kiş, pate şu hamurları ve kremalar ile sosların yapımı ve kullanım alanları. Temel sıcak ve soğuk tatlılar ve tabaklama ve sunum teknikleri.
Türk Dili II
Türk Dili dersi, Türkçe’nin dogru ve güzel kullanimini saglamayi, ögrencileri Türk edebiyatinin yapitlariyla tanistirmayi, elestirel, sorgulayici, arastirmaci, yapici ve yaratici düsünceyi gelistirmeyi ve anadil bilincine sahip gençler yetistirmeyi amaçlar. Bu dogrultuda Türk Dili I dersinde yeryüzündeki diller ve dil aileleri, Türkçe’nin bagli oldugu dil ailesi ve özellikleri, Türkçe’nin ses, yapi ve sözdizimi özellikleri, noktalama isaretleri ve yazim kurallari hakkinda bilgi verilerek ögrencilerin güzel konusma ve yazma yeteneklerinin gelistirilmesi üzerine çalismalar yapilir.
Bilgisayar II
Dersin içerigini Power Point programina giris, slayt ve sunularla çalisma, sunularin biçimlendirilmesi, slaytlarda animasyon, sunu görünümleri, slaytlarda renk düzenleri, slaytlarda sayfa yapisi, araç çubuklarini kullanma, Outlook’a giris, e-posta islemleri, adres defteri, klasör islemleri, takvim yönetme, görevler, notlar, Excel’e giris, çalisma sayfalari, hücrelerin biçimlendirilmesi, hücre açiklamalari, veri sistemi ile çalisma, grafikler, dosya islemleri, sayfa yapisi, veri yönetimi, makrolar, fonksiyonlar, Excel de çizim, araç çubuklari
Ingilizce II
Siniflarin düzeyleri dikkate alinarak “upper-intermediate” veya “advanced” düzeyde kitaplar ve / veya ders materyali kullanilarak; dinledigini anlama, konusma, okudugunu anlama ve yazma becerilerini gelistirici uygulamalar yaptirilir. Ögrencilerin Mimari Restorasyon konusundaki sözcük dagarciklarinin gelistirilmesi hedeflenir. Siniflarin düzeylerine göre her ögrenciden 5. veya 6. seviyede yalinlastirilmis ya da orijinal roman veya hikâyelerden en az 1 adet özet yazmasi istenir.
Atatürk Ilkeleri ve Inkilap Tarihi II
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasindan sonra gerçeklestirilen devrimler ve toplumsal sonuçlari ve Türk siyasi hayatinin baslica konularinin ögretilmesi amaçlanmaktadir. Cumhuriyet devrimleri ve toplumsal hayatin dönüsümündeki sonuçlari, laiklik ve laik devletin olusumu, devrimler ve demokrasi, Türkiye’de çagdaslasma ve devrimlerin rolü, bazi temel politik sorunlar.
Yiyecek ve İçecek Hazırlama Teknikleri 2
Sebze, bakliyat ve nişastaların pişirme teknikleri. Kırmızı et, kümes hayvanları, balık ve deniz ürünlerinin pişirme teknikleri ve kullanım alanları. Soğuk mutfağa giriş. Soğuk soslar, salatalar ve başlangıçlar.
Uluslararası Mutfaklardan Örnekler 1
Dünya mutfaklarına giriş. Geleneksel Avrupa mutfağı, Akdeniz ülkeleri, orta ve kuzey Avrupa olarak bölümlere ayrılıp, iklimler, coğrafyaları ve kültürleri ile ele alınarak, pişirme teknikleri, malzemeleri ve yiyecek sunumları hem teorik hem uygulamalı olarak menü örnekleriyle işlenir.
Gıda Bilimi
Mutfakta ve pastacılıkta kullanılan temel pişirme veya diğer uygulamaların kimyasal açıklamaları ve çeşitli parametreler değiştirilerek karşılaştırmalı uygulamalar. Maillard reaksiyonu, nişastanın işlevleri, emülsiyon teknikleri gibi temel konularda uygulamalı çalışmalar ve bilimsel açıklamaları.
Pasta Yapım Teknikleri
Pasta ve benzeri hamur işleri. Pandispanya ve diğer pasta tabanı hamurlarının hazırlanması, pasta kremaları ve soslarının uygulanışları. Şeker işleri, süslemeler, dekorasyon ve sunum.
Türk Mutfağı 1
İstanbul mutfağı, Osmanlı mutfağı ve yöresel Anadolu mutfağının temellerinin işlenmesi. Bu mutfakların özelliklerinin incelenmesi. Farklılıkları ve benzerliklerinin teori ve pratik olarak uygulanması.
Satın Alma
Bir yiyecek içecek işletmesinde tedarikçi seçerken dikkate alınması gereken noktalar. Sipariş verme, mal kabul ve depolama prosedürlerinin detayları ve bu süreçlerin yönetilmesi.
Uluslararası Mutfaklardan Örnekler 2
Uzakdoğu, Asya, Orta doğu ve Amerikan mutfaklarının iklimleri, coğrafyaları ve kültürleri ile ele alınarak, pişirme teknikleri, malzemeleri ve yiyecek sunumları hem teorik hem uygulamalı olarak menü örnekleriyle işlenir.
Türk Mutfağı 2
Tarih boyunca Anadolu’nun değişik bölgelerinde uygulanan ve uygulanmakta olan değişik yöresel mutfak uygulamaları. Anadolu’nun farklı bölgelerinin coğrafi, iklimsel ve kültürel olarak ele alınması ve her birinin karakteristik mutfak özellikleri üzerine teorik ve pratik olarak uygulamalar.
Ekmek ve Unlu Mamuller
Bu ders ekmek yapımının temel araç ve gereçlerinin kullanma prensip ve tekniklerini, ölçü, sıcaklık derecelerinin ve kullanılan malzemelerin fonksiyonlarını ele alarak, ana karıştırma tekniklerini ve temel ekmek yapma aşamalarını, ön fermantasyonun hamurda kullanımı, hamur şekillendirme ve kesme tekniklerinin gösterilerek çeşitli hamurlardan yapılacak olan ekmek çeşitlerinin uygulamalarını içerir.
Bitirme Projesi
Öğrencinin üç yarı yıl içinde öğrendiği bilgileri kullanarak bir proje hazırlaması istenilir. Her öğrenci, ilgi duyduğu bir konuyu seçerek kendisine, öğretim görevlisinin de yönlendirmeleriyle bir konu belirler. Ders sonunda projesini hem yazılı olarak teslim etmekle, hem de sözlü sunum yapmakla yükümlüdür.
Mutfaklarda Yeni Eğilimler
Dünyadaki yükselen mutfak trendlerinin incelenmesi. Eski ve yeni mutfak akımları, bu akımların özellikleri ve restoranlara olan yansımaları. Dünyaca ünlü şefler ve yarattıkları akımların ele alınması.
Restoran İşletmeciliği
Restoran temasının geliştirilmesi, yer seçimi ve tasarımı. Pazar analizi ve buna göre menü geliştirme. Bütçeleme, satış, maliyet ve kontrol. Yasal ve vergi yükümlülükleri. Personel seçme eğitim ve geliştirme. Gıda satın alma, depolama ve verimli envanter sistemleri, müşteri ilişkileri gibi konuların detaylı ele alınması.