TA.101 - Temel Sanat Eğitimi
Dersin amacı öğrencilere; çizgi, leke, form, kompozisyon gibi desen sanatını oluşturan temel öğelerin canlı modelden, ölü doğadan ve natürmort çizimlerle tanıtılması. Öğrencilerin gözlem yapma, algılama ve yerleştirme yetilerini güçlendirmek amacıyla, türlü atölye çalışmaları ve projelerin uygulanması bu dersin kapsamına girmektedir.
TA.103 – Görsel İletişim
Bu ders öğrencilerin fikirlerini geleneksel ve alternatif yöntemlerle iletebilmeleri için gerekli becerileri edinmelerini amaçlamaktadır. Öğrencilerin piyasada çalışan bir tasarımcının rolünü ve sorumluluklarını anlaması, çizim ve diğer görsel anlatım teknikleri ile fikirlerini iletebilmesini öğrenmeleri amaçlanmıştır.
TA.105 – Bağlamsal Çalışmalar
Öğrencilerin, günümüz sanat ve tasarım düşüncesini şekillendiren kültürel tarih ve sosyal teori hakkında araştırma yürüterek bilgi edinmelerini öngörmektedir. Öğrencilerin sanat ve tasarım düşüncelerini; özellikle grafik ve hareketli grafik tasarım alanını etkileyen tarihi ve kültürel gelişmeleri anlayabilmeleri beklenmektedir. Bunun yanı sıra sunum teknikleri pratik bir bağlam içerisinde kullanılması; notlar ve görsel günlükler tutulması suretiyle derslerde öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi amaçlanmaktadır.
TA.107 – Dijital İmaj Yaratımı
Baskı ve dijital ortama yönelik imaj dosyaları hazırlamayı, çözünürlük, renk uzayları, vektör, piksel, dosya uzantıları vb. gibi temel ve ileri düzey kavramları öğretmekle beraber Adobe Photoshop ve Adobe Illustrator yazılımlarını da öğrencilere öğretmek dersin amaçları arasındadır.
TD.001 / TD.002 - Türk Dili I / Türk Dili II
Bu dersin amacı; öğrencilere, anlama ve ifade etmeyle ilgili temel beceriler kazandırmak, edebi metinleri okuma ve çözümleme pratiği sağlamak, proje yazmak ya da sunu hazırlamada yararla olacak kompozisyon yöntemlerini öğretmektir. Dersin içeriği şöyledir; sözcük ve anlamı, anlamları yönünden sözcükler, sözcüklerin gerçek, yan ve mecaz anlamları, deyimler, ikilemeler, terimler, dil yanlışları. Türkçenin cümle yapısı, cümle ögeleri, cümle çözümlemeleri, roman, makale, deneme, şiir gibi yazılı anlatım türleri, sunum, rapor ve tutanak örnekleri, dilekçe, iş mektubu ve CV yazma, karşılıklı konuşma ve tartışma olarak açıklanabilir.
AT.001 / AT.002 - Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I / Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
Bu dersin amacı öğrencilere; Kurtuluş Savaşı’nı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hangi koşullarda nasıl kurulduğunu anlatarak, devletin temelini oluşturan Atatürk İlkeleri’ni benimsetmektir. Özellikle monarşiden cumhuriyete geçiş ve demokratik parlamenter sistemin oturması sürecini anlatmaktır. Bu ders içerik olarak, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ve Avrupa Aydınlanma Çağından başlayarak günümüze kadar, yakın tarihte meydana gelen olaylar kronolojik sıraya göre ele alınarak, görsel malzemeden de faydalanılarak hazırlanmıştır. Özellikle Türk Kurtuluş Savaşı dönemi ile sonrasında kurulan Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk’ün yaptığı inkılapların öneminin, öğrenciler tarafından kavranması hedeflenmiştir.
BİL.001 - Bilgisayar I
Bu dersin temel amacı, öğrencilerin mesleki ve akademik hayatlarında gerekli olacak temel yazılımları ve araçları öğretmektir. Bununla birlikte bilgisayarın (ve İnternet’in) yeni kullanım alanları dersin ele aldığı konular arasında bulunmaktadır. Sosyal medya, dijital yaşam, multimedya kavramı, grafik-kullanıcı ara yüzleri, temel yazılım ve donanım bilgileri gibi konular dersin ana eksenini oluştururlar.
Farklı mecraların ve amaçların bir araya geldiği, teknolojik araçların birbirlerine adapte olduğu çağımızda “bilgisayar bilmek” özelliğinin de anlamı değişikliğe uğramıştır. Artık bilgisayar bilgisi belirli bir zümrenin tekelinde olmaktan ziyade kitlelerin erişimine ve öğrenimine açık bir hale gelmiştir. Artık İnternet ve bilgisayar dünyasında “iyi bilgi ”den ziyade “iyi fikir” sahibi olmak daha önemlidir. Bilgisayarlar artık iyi fikirleri anlatan, sunan ve icra eden birer araç haline gelmişlerdir. Bu durumun neticesinde bu ders de öğrencilere iyi fikirlerini bilgisayar kullanarak ifade edebilmeyi amaçlar.
BİL.002 - Bilgisayar II
Günümüzde çalışma hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen Microsoft Office yazılımlarını öğretmek ve uygulamalar yaptırmak Bİl.002 dersinin esas omurgasını oluşturmaktadır. Bu ders ile birlikte öğrenciler Word, PowerPoint, Excel, Outlook ve Windows 7 hakkında temel ve ileri düzey bilgiler edinerek bu yazılımları aktif olarak kullanabilecek hale geleceklerdir.
EN.001 - İngilizce I
Dersin ana amacı, İngilizce öğreniminde başlangıç seviyesinde olan öğrencinin İngilizce konuşma ve anlama becerilerini arttırmaktır. Ders dinleme ve konuşma becerilerine, coursebook’ta verilen dilbilgisi konularına ağırlık verilir. Öğrenciler, ünitedeki konulara göre veya dışarıdan kullanılan bir materyale göre canlandırma ve sunum yaparlar, konuşma hazırlarlar ve grup tartışmalarına katılırlar. Ayrıca, ünitedeki konulara uygun yazı çalışmalarını tamamlarlar. Derste kullanılan film ve diğer materyaller ya ünitedeki konularla bağlantılıdır, ya da gündelik yaşamla ilişkilidir.
EN.002 - İngilizce II
Bu dersin amacı öğrencilere sektörde kullanılan İngilizce terimleri, değişik projelerde karşılaşılabilecek mesleki terimlerin anlam ve içeriklerini, mesleki konularda okumayı ve okuduğunu anlamayı, kelime dağarcığının geliştirilmesini, kullanma ve bakim kılavuzlarının tercümesini; teknik rapor, CV, sipariş ve iş mektubu yazım ilkelerini öğretmektir.
TA.102 - 2B ve 3B Zaman Bağımlı Dijital Uygulamalar
Bu derste animasyon üretim tekniklerinin yanı sıra zaman ve zaman bağımlı animasyon üretim teknikleri ele alınmıştır. 3 boyutlu tasarımın dışında dersi alan öğrenciler zaman kavramını ve animasyon üretiminde zamanın kullanılmasına yönelik 2 ve 3 boyutlu üretimler yapacaklardır.
TA.104 - Yaratıcı Fikir Geliştirme
Bu dersin amacı, öğrencinin, görsel iletişim projelerinde kullanılmak üzere, yaratıcılığının geliştirilmesi için gerekli teknikleri öğretilmesidir. Ders fikir üretimi becerisini tanımlar ve geliştirilmesini hedefler. Fikir geliştirmek ve yaratıcılığı ön plana çıkaracak tasarımlar oluşturmak dersin amaçları arasındadır.
TA.106 - Bilgisayar Destekli Teknik Çizim Modelleme
3B ve 2B tasarımlar yapabilmeyi öğretmek dersin içeriklerini oluşturmaktadır. 2 boyutlu ve 3 boyutlu tasarımların üretim süreci ve dijital ortamda tasarımlar oluşturulurken bilinmesi gereken temel ve ileri özellikleri öğretmek dersin hedefleri arasında yer almaktadır.
TA.108 - Mesleki Uygulama
Ders, öğrencilerin iş görüşmelerinde kullanabilecekleri, yaptıkları çalışmalarını ilgili kariyer hedefi doğrultusunda etkili, yaratıcı ve profesyonel bir portfolyo haline dönüştürebilmelerini amaçlamaktadır. Ayrıca Dijital İmaj Yaratımı dersinde öğretilen Adobe Photoshop ve Adobe Illustrator yazılımları ile mesleğe yönelik tasarımlar yaptırmak ve bu yazılımlara ileri düzeyde kullanmalarını sağlamak dersin hedefleri arasında yer almaktadır.
TA.201 – 3B Modelleme ve Animasyon
Bu ders tasarlanan ürünlerin üç boyutta ifade edilmesine yarayan çalışma maketi ve model yapım tekniklerini öğretmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca ders içeriğinde animasyonun temelleri de yer almaktadır. Bu temellerin dışında Autodesk Maya programının temelleri ve programın öğretilmesi de dersin amaçları arasında yer almaktadır.
TA.203 – 3B Ürün Modelleme
Bu derste dijital teknik çizim vasıtasıyla ürünlerin üretim detay planlarının oluşturulması ve işlevsel özelliklerinin nasıl tanımlanması gerektiğinin gösterilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca detay planları çıkarılmış çizimlerin modellenerek dijital ortama aktarılması da dersin temel içerikleri arasındadır. Autodesk 3ds Max yazılımının kullanımının öğretilmesi ve dijital ortamda 3B ürünlerin oluşturulması süreci de dersin amaçları arasındadır.
TA.205 - Etkileşimli Animasyon Teknikleri
Web’e yönelik etkileşimli animasyonların üretim süreçleri dersin genel olarak içeriğini özetler. Oyun tasarımı, etkileşimli animasyonlar, uzaktan eğitime yönelik animasyonlar ve etkileşimli olarak kullanıcı kontrolünde akışı sağlanan her türlü animasyonu üretebilmek ve öğrencilere bu yönde çalışmalar yaptırmak dersin amaçları arasındadır. ActionScript 3.0, Adobe Flash ve Adobe Captivate gibi yazılımları öğretmek de dersin içerikleri arasında yer almaktadır.
TA.207 – Stop Motion ve Çizgi Film Üretim Teknikleri
Nesne canlandırma (Stop-Motion) ve çizgi film tekniği ile bilgisayara bağlı olmadan geleneksel olarak tasarlanan tüm animasyonların üretim süreçleri ve tasarlanma sürecini anlatmak dersin içerikleri arasında yer almaktadır. Nesne canlandırma, flipbook ve geleneksel animasyonların tüm süreçleri uygulamalar yaptırarak öğrencilere aktarılacaktır.
TA.209 - Dijital Post Prodüksiyon ve Kurgulama
Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, Final Cut Pro ve Adobe Premiere programını kullanarak görüntü ve sesleri kurgulayabileceklerdir. Çekimleri yapılmış olan bir projeyi, kurgulayıp, ses ve renk düzeltmeleri, jeneriği ile birlikte gösterime hazır "final" haline getirebilmeleri dersin hedefleri arasındadır.
TA.202 - 3B Modelleme ve Animasyon Uzmanlığı
Bu derste tasarlanan ürünlerin üç boyutta ifade edilmesinin ötesinde ileri düzey canlandırma yapım tekniklerine değinilmektedir. Bu ders ile birlikte düşünülen fikirlerin animasyona dökülmesi ve ileri düzey animasyon üretimi ele alınmaktadır. Animasyonu bir sinema öğesi olarak tasarlayabilen ve bu sektöre dönük işler çıkarabilen öğrenciler yetiştirmek dersin esas hedefidir.
TA.204 - 3B Teknolojisi ve Üretim Süreçleri
3 boyutlu tasarımların animasyon filmlerinde kullanımı ve görsel efektlerin tasarım süreçlerinin anlatılması dersin içerikleri arasında yer almaktadır. Senaryo, ses ve efekt ile birlikte teknolojik gelişmelere paralel animasyon filmler oluşturmak ve gelişen yeni teknolojileri ders içerisinde incelemek dersin amacıdır.
TA.208 - Video Prodüksiyon
Bu dersin amacı öğrencilere teknik ve teorik olarak temel kurgu prensiplerini öğretmek ve ses ve görüntüleri birleştirerek "hikâye anlatabilme" yeteneklerini geliştirmektir. Görsel ve işitsel ögeleri harmanlayarak bir hikâye anlatma sanatı olan kurgu, bu derste "Apple Final Cut Pro ve Adobe Premiere" kullanılarak oluşturulmaktadır. Öğrencilere bu yazılımla ilgili teknik bilgi ve beceriler kazandırılırken ayni zamanda temel kurgu kavramları, teorik olarak verilmektedir. Öğrenciler dönem boyunca diyalog sahnesi, aksiyon sahnesi ve belgesel kurgularını bu ders içinde uygulamalı olarak yapmaktadır.
TA.206 - Bitirme Projesi
Bitirme projesi niteliği taşıyan bu derste öğrenciler ilk üç dönemde edindikleri bilgi ve deneyimler çerçevesinde bağımsız bir şekilde bir tasarım projesi geliştireceklerdir. Bu süreç danışman hocalarla yapılan birebir görüşmeleri de içermektedir. Sektör standartlarında bir proje geliştirecek olan öğrenciler jüri karşısında sunum yaparak projelerini anlatacaklardır.
SEÇMELİ DERSLER
SD.203 - Aydınlatma, Malzeme ve Render Teknikleri
Bu dersin amacı öğrencilere kamera ve ışık ekipmanlarını anlamalarını sağlamak ve bu ekipmanları film yapımı sürecinde kullanabilmeleri için gerekli olan becerileri sağlamak olarak açıklanabilir. Bu ders öğrencilerin hem canlandırma sinemasında hem de televizyon yapımlarında kullanacakları kamera kullanma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler ışık tekniklerini stüdyo ve dış ortamlarda ışık ekipmanlarını kullanarak keşfetmenin yanı sıra 3 boyutlu tasarım programlarında sanal ortamlarda kullanacakları ışık, kamera ve malzemeleri öğrenerek üretim yapabileceklerdir.
SD.201 - Canlandırma Sineması
Mağara çizimlerinden günümüze gelen hareketli grafik oluşturma süreçleri, ortaçağda kullanılan teknikler ve günümüz modern animasyona kadar canlandırmanın tarihi ve gelişimini anlatmak dersin içerikleri arasında yer almaktadır. Ayrıca sinema tarihi ve canlandırma sineması tarihini öğretmek ve ilgili örnekleri ders içerisinde izleyerek ders içerisinde tartışmak da dersin içeriklerini oluşturmaktadır.
SD.202 - Görsel Efekt Tasarımı
Sinema ve dizi sektörlerinde kullanılan hareketli grafikler ve görsel etkilerin tasarım süreçleri ve uygulama yaptırılarak öğretilmesi dersin içerikleri arasında yer almaktadır. Ayrıca ders içerisinde öğrencilerden Adobe After Effects yazılımını kullanarak televizyon grafiği ve görsel efekt tasarlamaları istenecek ve ders içerisinde tasarlanan öğeler incelenecektir.
SD.204 - İleri Kurgu Teknikleri
Kurguya yönelik ileri bilgilerin verildiği bu derste öğrencilere sektöre yönelik profesyonel bilgilerin verilmesiyle beraber kurguya dönük uzmanlaştırma ve ileri düzey kurgu-montaj bilgilerinin verilmesi dersin amaçları arasında yer almaktadır.