1.YARIYIL
TD.001 Türk Dili I
Bu dersin amacı; öğrencilere, anlama ve ifade etmeyle ilgili temel beceriler kazandırmak, edebi metinleri okuma ve çözümleme pratiği sağlamak, proje yazmak ya da sunu hazırlamada yararlı olacak kompozisyon yöntemlerini öğretmektir.
AT.001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
Bu dersin temel amacı öğrencilere; Kurtuluş Savaşı’nı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hangi koşullarda nasıl kurulduğunu anlatarak, devletin temelini oluşturan Atatürk İlkeleri’ni benimsetmektir. Özellikle monarşiden cumhuriyete geçiş ve demokratik parlamenter sistemin oturması sürecini anlatmaktır.
EN.001 İngilizce I
Sınıfların düzeyleri dikkate alınarak, hazırlık sınıfının devamı olacak nitelikte, “upper-intermediate” veya “advanced” düzeyde kitaplar ve / veya ders materyali kullanılır; dinlediğini anlama, konuşma, okuduğunu anlama ve yazma becerilerini geliştirici uygulamalar yaptırılır. Öğrencilerin medya alanındaki sözcük dağarcıklarının geliştirilmesi hedeflenir. Sınıfların düzeylerine göre her öğrenciden 4., 5. veya 6. seviyede yalınlaştırılmış ya da orijinal roman veya hikâyelerden en az 1 adet özet yazması istenir.
BIL.001 Bilgisayar I
Bu dersin temel amacı, öğrencilerin mesleki ve akademik hayatlarında gerekli olacak temel yazılımları ve araçları öğrenmeleridir. Bununla birlikte bilgisayarın (ve Internet’in) yeni kullanım alanları dersin ele aldığı konular arasında bulunmaktadır.
Günümüzde çalışma hayatimizin vazgeçilmez bir parçası haline gelen Microsoft Office yazılımlarını öğretmek ve uygulamalar yaptırmak Bil102 dersinin esas omurgasını oluşturmaktadır. Bu ders ile birlikte öğrenciler Word, PowerPoint, Excel, Outlook ve Windows 7 hakkında temel ve ileri düzey bilgiler edinerek bu yazılımları aktif olarak kullanabilecek hale geleceklerdir.
GEN.001 İletişim ve Öğrenme Becerileri I
Bu ders, kişilerarası iletişimin pratik ilkelerini öğrenme ve günlük hayata uygulama fırsatı sunmaktadır. Öğrencilere gerek kişisel gerekse profesyonel yaşamlarındaki iletişimlerini geliştirebilmelerine yönelik çok çeşitli strateji ve teknik tanıtılmaktadır. Ders, öğrencilerin iletişimlerindeki düzen, açıklık, detayların öneminin farkında olmalarını sağlamak üzere sözlü, sözel-olmayan ve yazılı iletişimdeki tuzakların farkına varmalarına yardımcı olacak aktiviteler sunmaktadır. Ders ayrıca iş iletişiminin farklı metotları ve çeşitli iş iletişimi araçları hakkında pratik bilgiler sağlamaktadır.
MI.107 Bağlamsal Çalışmalar
Dersin amacı, 60lar ve 70lerde başlayan bugünün post modern dünyasının oluşumunu teoride ve pratikte ele almaktır. Bu derste Post-modernizm, Post-yapısalcılık, post-kolonyalizm, feminist teoriler vb. ele alınmaktadır.
MI.103 Radyo Programcılığı
Bu dersin amacı öğrenciye; radyo yayıncılığı standartlarında, tüm aşamalarıyla bir radyo programı hazırlayabilme yetisi kazandırmaktır.
MI.101 Televizyon Çalışmaları
Bu dersin amacı, bir anlam-üretim sistemi ve bir kitle iletişim aracı olarak televizyonun ayırt edici karakterini ve toplumsal-kültürel işlevini anlaşılır kılmaktır. Ayrıca televizyonun kurmaca ve olgusal metinlerini anlatı ve tür teorileri, ideolojik çözümleme ve kültürel çalışmalar literatürünün sağladığı kavramlar ve eleştiri imkânları çerçevesinde okumaktır. Etkin bir medya okur-yazarlığı veya eleştirel bir izleme pratiği kazandırma genel amacı çerçevesinde, televizyon deneyimini irdelemektir.
MI.105 Gazetecilik Çalışmaları
Gazetecilikle ilgili temel kavramları öğretmek, öğrencinin gazetecilik hakkında genel anlamda bilgi sahibi olmasını sağlamaktır.
2.YARIYIL
TD.002 Türk Dili II
Bu dersin amacı; öğrencilere, anlama ve ifade etmeyle ilgili temel beceriler kazandırmak, edebi metinleri okuma ve çözümleme pratiği sağlamak, proje yazmak ya da sunu hazırlamada yararlı olacak kompozisyon yöntemlerini öğretmektir.
AT.002 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
Öğrencilere; Kurtuluş Savaşı’nı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hangi koşullarda nasıl kurulduğunu anlatarak, devletin temelini oluşturan Atatürk İlkeleri’ni benimsetmektir. Özellikle monarşiden cumhuriyete geçiş ve demokratik parlamenter sistemin oturması sürecini anlatmaktır.
EN.002 Mesleki İngilizce II
Bu dersin amacı öğrencilere sektörde kullanılan terimleri, değişik projelerde karşılaşılabilecek mesleki terimlerin anlam ve içeriklerini, mesleki konularda okumayı ve okuduğunu anlamayı, kelime dağarcığının geliştirilmesini, kullanma ve bakim kılavuzlarının tercümesini; teknik rapor, CV, sipariş ve iş mektubu yazım ilkelerini öğretmektir.
BIL.002 Bilgisayar II
Bilgisayarın tarihi gelişimi, bilgisayar teknolojisindeki yeniliklerin gelişimi, bilgi sisteminin anlaşılması, yazılım ve donanım yapılarının analizi, Ofis programlarının tanıtımı, metin biçimlendirme, özel simgeler, kenarlıklar, kelime bulma, tablo oluşturma, kopyalama, düzeltme, nesne ekleme, çizim yapma, araç çubuklarını kullanma.
Sayısal Uygulamalar
Bu ders sayısal veri ve bilgi içeren problemleri tanımlayabilme, anlayabilme ve çözebilme yetilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ders sürecinde gündelik yasamda ve ilgili profesyonel hayatta karşılaşılabilecek problemleri çözmeyi olanaklı kılacak temel beceriler kazandırılacaktır. Bu bağlamda; ders kapsamında temel analitik problem çözme metotları ilgili konular aracılığıyla aktarılacaktır.
MI.104 Televizyonda Röportaj ve Sunum Teknikleri
Televizyon haberciliğinin özellikleri, Televizyon gazeteciliğinde redaksiyon, haber bültenlerinin hazırlanması, haber programlarının yapım teknikleri, Televizyon haberlerinde görüntü ve ses kullanımı, Televizyonda röportaj teknikleri ve sunum bu ders kapsamında incelenecektir. Ayrıca ders kapsamın da uygulama da yaptırılacaktır.
MI.102 Gazetecilik Uygulamaları
Bu dersin amacı teorik açıdan gazeteciliğin ne olduğunu ve hangi kısıtlamalara tabi olarak yapıldığını öğrencilerin anlamalarını sağlamaktır. Bunu yaparken, yapılan haberlerin ne gibi etkenlerden etkilendiğini, halkın gazetecilik mesleğinden ne anladığını, gazeteciliğin nasıl icra edildiğini ve sektör ile ilgili terimler ve kuramlar da ilgilenecektir.
MI. 108 Kamera ve Işık Teknikleri
Bu dersin amacı öğrencilere Kamera ve ışık ekipmanlarını anlamalarını sağlamak ve bu ekipmanları film yapımı sürecinde kullanabilmeleri için gerekli olan becerileri sağlamak. Kamera ve ışık kullanımı film yapımında önemli bir unsurdur. Film yapımlarında çalışan insanlar genelde bu iki alandan birinde uzmanlaşsa da, bu iki konu biriyle yakından ilişkili olduğundan dolayı, başarılı sonuçlar elde edebilmek için hem ışık hem de kamera konusunda temel bir bilgi birikimine sahip olmak gerekmektedir. Bu ders öğrencilerin hem film hem de televizyon yapımlarında kullanacakları kamera kullanma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler kameranın tüm fonksiyonlarını öğrenirken, ayni zamanda bir yapımın tamamlanması için gerekli olan materyallerin teknik gerekliliklerini de öğrenecektir. Öğrenciler ışık tekniklerini stüdyo ve dış ortamlarda ışık ekipmanlarını kullanarak keşfedecekler.
MI.106 Medya Hukuku
Bu dersin amacı, medya ve etik alanındaki temel tartışmaların günümüzdeki durumunu tarihsel, kavramsal ve kuramsal gelişimiyle birlikte anlatmaktır. Etik ilkelerin, ahlak yargıları ve hukuk yasalarından farkının ortaya konulmasıyla, “neden etik?” sorusuna yanıt bulma denemelerine de derste yer verilecektir.
3.YARIYIL
MI.201 Televizyon Haberciliği
Bu dersin amacı, Televizyon haberi yazma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırıldığı öğrenme çalışması yapmaktır. Derste, kamu açısından gazetecileri ve çalışmalarının neler içerdiğinden söz edilecektir. Bu derste, hedef kitlenin ihtiyaçlarına göre, öğrencilerin bir plan içinde haber ve güncel olaylara ilişkin program için bir format, yazmak, kaydetmek, düzenlemek, senaryo oluşturma ve üretmeleri sağlanacaktır. Öğrenciler ile televizyon haber gazeteciliği ile haber yapımları arasındaki farkları incelenecek.
MI.203 Siyaset Bilimi
Bu dersin amacı, ilk olarak öğrenciye bir disiplin olarak Siyaset Bilimi’nin sınırlarını tanıtmak, diğer sosyal bilim disiplinleriyle ilişkisini anlatmaktır. Özellikle politika, güç ve iktidar kavramları bu dersin konusunu oluşturmaktadır. Öğrencinin bu kavramları tanımaları ve iletişim disipliniyle bağını kuracak biçimde özümsemeleri hedeflenmektedir.
MI.205 Yeni Medya
Bu derste yeni medya teknolojilerinin tarihçesine ve günümüzde toplumsal, iktisadi ve kültürel olarak yaşanan dönüşümlere bakılacaktır. Yeni medyanın biçimlerine ve içeriği nasıl dönüştürdüğüne, yeni medyanın okuryazarlığına ve yeni medya sanatları ile ilgili kuramlara bakılacak ve global ve Türkiye örnekleri incelenecektir.
MI.207 Film ve Videoda Kurgu
Bu dersin amacı öğrencilere teknik ve teorik olarak temel kurgu prensiplerini öğretmek ve ses ve görüntüleri birleştirerek "hikâye anlatabilme" yen eteklerini geliştirmektir. Görsel ve işitsel ögeleri harmanlayarak bir hikâye anlatma sanatı olan Kurgu, bu derste "Apple Final Cut Pro" yazılımı kullanılarak öğretilmektedir. Öğrencilere bu yazılımla ilgili teknik bilgi ve beceriler kazandırılırken ayni zamanda temel kurgu kavramları, teorik olarak verilmektedir. Öğrenciler dönem boyunca diyalog sahnesi, aksiyon sahnesi ve belgesel kurgularını bu ders içinde uygulamalı olarak yapmaktadır.
Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, Final Cut Pro programını kullanarak görüntü ve sesleri kurgulayabilecekler.
Çekimleri yapılmış olan bir projeyi, kurgulayıp, ses miksajı, renk düzeltmeleri ve jeneriği ile birlikte gösterime hazır "final" haline getirebilecekler.
*İşletme Çevresi
Bu derste amaç öğrencilere İşletme Kavramı ve İşletmenin Fonksiyonları olan Yönetim, Üretim, Pazarlama, İnsan Kaynakları, Muhasebe ve Finans Kavramlarını öğretmektir.
*Küçük İşletme Girişimi
Bu derste amaç öğrencilere Girişim, Girişimci Kavramlarını öğretmektir. Girişim için sağlanacak destekler ile ilgili bilgi sahibi olacaktır.
MI.209 ** CMP Seçmeli / Fonetik Diksiyon
Bu derste konuşma dili ile yazı dilinin özellikleri, Türkçenin sesleri ve söyleyiş özellikleri öğretilmektedir. Ayrıca konuşma bozukluklarını düzeltmek amacıyla diyafram nefesi kullanma, konuşma hızını ayarlama, vurgulama, tonlama ve boğumlama alıştırmalarının yanı sıra, dil-dudak tembelliği ve anlatım bozukluklarını gidermeye yönelik alıştırmalar yaptırılmaktadır. Etkili konuşmaya yönelik planlı konuşmanın aşamaları; beden dili, imaj, doğaçlama, topluluk karşısında konuşma, bireysel iletişim, yaratıcı konuşma gibi beceriler kazandırılmaktadır.
MI.211 ** CMP Seçmeli / Haber Fotoğrafçılığı
Bu ders öğrencilerin haber fotoğrafçılığını anlamalarını ve onlara profesyonel haber fotoğrafçılığı için gerekli donanımları sağlamayı amaçlar.
4.YARIYIL
MI.202Bitirme Projesi
Dersin amacı öğrencinin 4 yarıyıl boyunca öğrendiği bilgileri bir projeye dönüştürmesidir. Öğrenci 4 yarıyıl içinde derslerde edindiği bilgiler kapsamında, “Belgesel”, “haber fotoğrafçılığı”, “Sanat fotoğrafı”, “Reklam ve Tanıtım”, “Kısa metrajlı film”, “Televizyon Haberi” dallarından birini seçerek bir proje hazırlar.
MI.204 İnternet Yayıncılığı
Öğrencilerin, yeni iletişim ortamında kâğıda basili gazete yanında giderek yerleşik hale gelmeye başlayan Internet gazetesinde de haber içerikleri üretip bunları sunabilecek bilgi ve beceriye sahip olmalarını sağlamak.
MI.206 Metin Yazarlığı
Bu dersin amacı öğrencilerin dergi ve gazetelerin içeriklerini anlamalarını sağlamak ve profesyonel bir yaklaşım kullanarak bu gibi materyallerde kullanılmak üzere yaratıcı metin yazmaları için gerekli bilgi ve becerileri vermektir. Yazılan metinlerin profesyonel gazetecilik yaklaşımına uygun olarak hazırlanması ve yazılırken hukuki, etik ve düzenleyici kurallara sadik kalınması gerektiğinin üzerinde durulacaktır.
MI.208 Televizyon Stüdyosu Prodüksiyonu
Bu ders öğrencilerin stüdyo içerisinde yer alan çok kameralı prodüksiyon anlayışını kavramalarını ve onların televizyon stüdyosunda çalışmak için ihtiyaç duyacakları yetenekleri geliştirmelerini hedeflemektedir. Bu dersi takip ederek öğrenciler, televizyon stüdyolarına dair bilgilerini ve stüdyoların isleyişine ve yapım sürecine dair yeteneklerini geliştireceklerdir. Öğrenci, stüdyoda gerçekleştirilen programları bu programların yapısını, stüdyo yapımında nasıl bir teknik kullanıldığını anlamak amacıyla belirli bir açıdan inceleyecektir. Öğrenciler kendilerinin ve takımlarının gerçekleştirdiği isleri, yaklaşımlarındaki, teknik ve islerin estetik kalitesindeki başarıları açısından inceleyeceklerdir.
*İşletmelerde Etkinlik Yönetimi
Bu derste amaç İşletme yönetiminde istatistik çalışmalarının yapılması, karar alma, değişim yönetimi ve problem çözmenin anlatılmasıdır
*İşletmelerde Proje Yönetimi
Öğrencilerin, mesleki, akademik ve profesyonel gelişimleriyle doğrudan ilişkili konularda sürdürülebilir araştırmalar üstlenmeleri sağlanarak, bağımsız sorgulama/araştırma yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
MI.212 ** CMP Seçmeli / İnteraktif Medya Kullanımı
Bu dersin amacı, siber ortamda giderek yaygınlaşan sosyal iletişim ve onun sonucu olarak ortaya çıkan sosyal ağların incelenmesidir. İnternet üzerindeki sosyal ağların ilk çıkışı, yaygınlaşmasının nedenleri, siber ortamın sanal liginin birey üzerindeki etkileri değerlendirilecektir.
MI.210 ** CMP Seçmeli / Televizyon Reklamcılığı
Öğrencilerin bu alanı kavramaları, bütünleşik pazarlama iletişimi konusundaki temel bilgileri edinmeleri, reklamcılık alanının ana unsurlarını öğrenmeleri amaçlanmaktadır.
MI.214 ** CMP Seçmeli / TV'de Yapım Yönetim
Derste öğrencilerin bir televizyon yapımının/programının planlama sürecini öğrenmeleri sağlanacaktır. Bir yapımın, tüm boyutları ve detaylarıyla planlanan bir süreç olduğunu kavramaları amaçlanmaktadır.