1.YARIYIL
AKADEMİK VE SOSYAL ORYANTASYON
Meslek Yüksekokulunu, kampüsü, akademik birimleri, idari birimleri, öğrenci kulüplerini tanıtmak; Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği, Yükseköğretim Kanunu, Plato Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hakkında bilgi verme, öğrencileri akademik, sosyal ve kültürel konularda bilgilendirmek üzere 1. sınıf öğrencilerine yönelik tanıtım ve oryantasyon sağlamak.
MESLEKİ SORUMLULUK VE ETİK
Bu derste meslek etiği ile ilgili yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Etik ve ahlak kavramlarını incelemek, Etik sistemlerini incelemek, Ahlakın oluşumunda rol oynayan faktörleri incelemek, Meslek etiğini incelemek, Mesleki yozlaşma ve meslek hayatında etik dışı davranışların sonuçlarını incelemek, Sosyal sorumluluk kavramını incelemektir.
SOSYAL POLİTİKA
Bu dersin içeriğinde sosyal politikanın tanımı, kapsamı ve içeriği; Türkiye ve dünyadaki refah sistemi ve hizmetlerinin gelişimi; planlama ve kalkınma kavramları bağlamında temel politika alanları (sağlık, barınma, sosyal güvenlik, göç vb.) üzerine tartışmalar yer almaktadır. Dersin içeriği olarak öne çıkan en önemli tanımlama meselesi sosyal politikanın 18.yy Fransız devrimi ve 19.yy Endüstri devriminin etkisi altında oluşan kamusal servislerin, sosyal sigortanın ve kolektif sağlık programlarının nasıl bir alan dahilinde oluştuğunu tartıştırmaktır. Küreselleşmenin sosyal politika üzerindeki etkileri, toplumsal cinsiyet ve sosyal politika, kentsel hareketler ve yerel yönetimlerin sosyal politikaya etkilerinin yanı sıra Türkiye’de sosyal politikanın gelişimi ve de güncel sosyal politikalar tartışılacak.
PSİKOLOJİ
Psikolojinin gelişimi, temel kavramları, konusu ve amacı. Psikolojik gelişim, davranış, algılama, duygu, heyecan ve güdülenme. Öğrenme ilkeleri ve kişilik kuramları. Sosyal psikoloji. Sosyal hizmette psikolojinin önemi. Davranışın temelini oluşturan fizyolojik ve nörobiyolojik süreçler, duyum, algı, öğrenme, koşullanma ve pekiştireç konularını kapsar.
SOSYOLOJİ
Bu ders kapsamında, sosyolojinin ön tarihi, tanımlar ve ön düşünceler, sosyolojinin kurucuları, sosyolojinin bağlamı konuları işlenmektedir. Sosyolojik hayal gücü, kültür, sapma, eşitsizlik, sosyal değişim ve sosyal yapı dâhil olmak üzere temel kuramsal yaklaşımlar ve kavramlar tanıtılmaktadır.
SOSYAL HİZMETE GİRİŞ
Bu ders kapsamında, sosyal hizmetin tanımı, temel kavramları ve yaklaşımları; dünyada ve Türkiye’de sosyal hizmetin tarihsel gelişimi; sosyal hizmetin temel öğeleri ve sosyal hizmet müdahalesi konuları işlenmektedir. Sosyal hizmetin tanımı, temel kavram ve unsurları, sosyal hizmet felsefesi, değerleri, etiği, süreç ve yaklaşımları, Dünyada ve Türkiye'de profesyonel sosyal hizmetin tarihsel gelişimi konuları da işlenmektedir. Profesyonel sosyal hizmetin uygulama alanları ve işlevsel özelliği; sosyal hizmet uzmanının rol ve fonksiyonları ve mesleki kimliği.
BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
Bu dersin temel amacı, öğrencilerin mesleki ve akademik hayatlarında gerekli olacak temel yazılımları ve araçları öğrenmeleridir. Bununla birlikte bilgisayarın (ve internet’in) yeni kullanım alanları dersin ele aldığı konular arasında bulunmaktadır.
Günümüzde çalışma hayatimizin vazgeçilmez bir parçası haline gelen Microsoft Office yazılımlarını öğretmek ve uygulamalar yaptırmak Bil102 dersinin esas omurgasını oluşturmaktadır. Bu ders ile birlikte öğrenciler Word, PowerPoint, Excel, Outlook ve Windows 7 hakkında temel ve ileri düzey bilgiler edinerek bu yazılımları aktif olarak kullanabilecek hale geleceklerdir.
2. YARIYIL
TEMEL HUKUK
Toplum hayatı, hukukun toplumdaki fonksiyonu, toplum hayatını düzenleyen kurallar, hukuk kurallarının sınıflandırılması, hukuk, ahlak, hukuki değerler, hukukun bilimselliği, hukuk düzeni, pozitif–tabii hukuk, değişik hukuk tanımları, hukukta yaptırım sorunları, hak kavramı, hukuk normlarının niteliği, hukuk normları hiyerarşisi; Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik, tebliğ, genelge ve yönerge kavramları.
TEMEL BAKIM HİZMETLERİ
Bu dersin amacı, evde bakım hizmetlerinin içeriğini, kapsamını, veriliş biçimini, hizmet verdiği grupları tanımaktır. Dünyada evde bakım hizmetlerinin uygulanış şekilleri dersin kapsamı içindedir.
SOSYAL HİZMET KURULUŞLARI
Bu ders kapsamında, sosyal hizmet kuruluş türleri ve sosyal hizmet örgütlerinin temel özellikleri anlatılmaktadır. Çocuklara yönelik hizmet veren sosyal hizmet kuruluşları, gençlere yönelik hizmet veren sosyal hizmet kuruluşları, Özel gereksinim grupları, yaşlı ve engellere yönelik hizmet veren sosyal hizmet kuruluşları anlatılmaktadır. Kuruluşların sosyal refahın gelişmesindeki rol ve yükümlülükleri; Türkiye'de kuruluşların sosyal hizmetlere ilişkin sorumlulukları; sorunlarla ilgili örnek olaylar ve sosyal hizmetin yerel ve yerinde müdahalesi.
İLKYARDIM
İlkyardımın tanımı, amacı ve önemi; ilk yardımcının tanımı ve nasıl olması gerektiği; ilkyardım gerektiren acil durumlar ve temel yaşam desteği; yetişkinlerde ilkyardım gerektiren kazalar, yaralanmalar, yanıklar, donma, güneş çarpması, zehirlenme, boğulma, kırık-çıkıklar, yaralıların taşınması, solunum ve kalp durmasında ilk yardım, bebeklerde ilkyardım konuları incelenmekte; ayrıca pratik bilgi ve beceriler kazandırılmaya çalışılmaktadır.
TÜRKİYE'NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Bu ders kapsamında, Türk toplumunun kültürel ve sosyal yapısının tarihçesi ve analizi, Türkiye'nin toplumsal yapısının gelişme özellikleri, kır, kent ve gecekondu toplumları, gelenekler ve görenekler, sosyal normlar ve değer yargıları konuları işlenmektedir. Ülke ekonomisinin tarihçesi, Türk ekonomik hayatının kurumsal esasları, yaşama standartlarını etkileyen sosyal ve ekonomik etkenler, Atatürk devrimleri ve Türkiye, modern Türkiye'de kültür ve kültürel değişim, ekonomi, aile, politika, eğitim, nüfus, yoksulluk konuları da işlenmektedir.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ VE STANDARTLARI
Kalite kavramı, standart ve standardizasyon; iş sağlığı ve güvenliğinde kalite-kontrol, standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi, yönetim kalitesi ve standartları; çevre standartları; kalite yönetim sistemi modelleri, kalite kontrol içerikli TSE, ISO, Ohsas ve ILO standartları. yönetim sistemi, yaklaşımı ve tarihçesi, ISO 9001 (tasarım, geliştirme, üretim, kurulum ve serviste kalite, güvence için kalite sistemler modeli), ISO 14001 (çevre yönetim sistemi), Ohsas 18001 (iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi) sistemlerin ortak yönleri ve entegre edilmesi; toplam kalite felsefesi, yönetim sistemi ve toplam kalite, toplam kaliteyi uygulayan kuruluşların sunuşları, kazançları ve uygulama aşamaları.
3. YARIYIL
SOSYAL GÜVENLİK
Sosyal güvenlik kavramı ve sosyal güvenliğin tarihsel gelişimi konuları işlenmektedir. Sosyal güvenliğin yöntemleri: Sosyal sigortalar ve sosyal yardımlar. Dünyada ve Türkiye'de sosyal güvenlik sistemlerinin karşılaştırmalı analizi ve sosyal hizmetlerin sosyal güvenlikle ilişkisi konuları işlenmektedir.
SOSYAL HİZMET YÖNETİMİ VE MEVZUATI
Örgüt ve yönetim kavramı, örgüt ve yönetim kuramlarının sosyal hizmet yönetimi yönünden değerlendirilmesi, sosyal hizmet örgütlerinde yönetim ve yönetici yeterlikleri, sosyal hizmetlerin yapılandırılması ve yürütülmesinde kullanılan kanun ve yönetmelikler hakkında uygulama süreçlerine dönük bilgi sahibi olunur.
SOSYAL HİZMET UYGULAMALARI
Sosyal hizmet uygulamalarının kavramsal ve kuramsal çerçevesi, Merkezi yönetim düzeyinde Aile, Çalışma ev Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet bakanlığı; yerel yönetim düzeyinde ilçe ve büyükşehir belediyeleri, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından gerçekleştirilen sosyal hizmet uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunur ve uygulamalar örnek vaka incelemeleri üzerinden analiz edilebilir.
İNGİLİZCE
Sınıfların düzeyleri dikkate alınarak, hazırlık sınıfının devamı olacak nitelikte, “upper-intermediate” veya “advanced” düzeyde kitaplar ve / veya ders materyali kullanılır; dinlediğini anlama, konuşma, okuduğunu anlama ve yazma becerilerini geliştirici uygulamalar yaptırılır. Öğrencilerin medya alanındaki sözcük dağarcıklarının geliştirilmesi hedeflenir. Sınıfların düzeylerine göre her öğrenciden 4. 5. veya 6. seviyede yalınlaştırılmış ya da orijinal roman veya hikâyelerden en az 1 adet özet yazması istenir.
GENEL İLETİŞİM
Bu ders, kişilerarası iletişimin pratik ilkelerini öğrenme ve günlük hayata uygulama fırsatı sunmaktadır. Öğrencilere gerek kişisel gerekse profesyonel yaşamlarındaki iletişimlerini geliştirebilmelerine yönelik çok çeşitli strateji ve teknik tanıtılmaktadır. Ders, öğrencilerin iletişimlerindeki düzen, açıklık, detayların öneminin farkında olmalarını sağlamak üzere sözlü, sözel-olmayan ve yazılı iletişimdeki tuzakların farkına varmalarına yardımcı olacak aktiviteler sunmaktadır. Ders ayrıca is iletişiminin farklı metotları ve çeşitli is iletişimi araçları hakkında pratik bilgiler sağlamaktadır.
İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI
İş sağlığı ve güvenliği kavramı, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin tarihi gelişimi, genel bilgiler, iş sağlığı ve güvenliğine bütünsel yaklaşım, iş yerinde risk önleme kültürü, güvenlik kültürünün önemi ve günlük yaşamdaki yeri, güvenlik kültürünün oluşturulması ve devamlılığının sağlanması, iş sağlığı ve güvenliğinin temel prensipleri, iş sağlığı ve güvenliğini işletme yönetimindeki yeri, sağlıklı ve güvenli yaşam. Dünya’da iş sağlığı ve güvenliği kavramının tarihsel gelişimi, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği kavramının tarihsel gelişimi, Dünya’da güncel iş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri, ILO sözleşmeleri, AB düzenlemeleri; tehlike ve risk kavramları; iş kazası ve meslek hastalığı tanımları; iş kazalarının maliyeti, iş kazalarının nedenleri; tehlikeli hareketler ve tehlikeli durumlar, fiziksel risk etmenleri, kimyasal, biyolojik ve psikososyal risk etmenleri, mesleki riskler; önleyici iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımı; çalışma ortamı gözetimi; işyeri örgütlenmesi; sağlık gözetimi ve işyeri hekimliği; işveren, işveren vekili ve iş güvenliği uzmanlarının iş kazasındaki sorumluluğu, sağlık gözetimi ve meslek hastalıkları
4. YARIYIL
GÖÇ VE SOSYAL HİZMETLER
Öğrencilerin, ulusal ve uluslararası ölçekte göç politikaları ile göçmenlerin, mültecilerin ve sığınmacıların ihtiyaç ve sorunlarına yönelik sosyal hizmet program ve uygulamalarını kavraması. Sosyal hizmet alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, birey, aile ve topluma yönelik müdahaleler yapma ve göçmenlerin yaşam ve çalışma koşullarını geliştirir.
SOSYAL HİZMETTE GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ
İletişimin kavramsal yönü (tanımı, amacı, özellikleri), iletişimin öğeleri, iletişimi etkileyen faktörler, etkileşim, iletişim teknikleri, sözlü sözsüz iletişim, iletişimde vücut dilinin kullanılmasının öğrenilmesi. Toplumsal gruplarla etkin iletişim kurmanın önemi ve yöntemleri hakkında genel yaklaşımların incelenmesi; yaşlı, çocuk, genç, kadın ve yetişkin suçlu gibi özel gruplarla sorunlarının çözümünde etkili iletişim, görüşme yöntem ve tekniklerinin öğrenilmesi dersin önemli konularındandır.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ
Bu dersin amacı; Atatürk İlke ve İnkılapları dersinin kapsadığı yakın dönem Türkiye tarihinin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel olguları, Atatürk ve devrimleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Öğrencilere tarihi ve tarihle ilgili metinleri sevdirmek, öğrencilerin tarihsel olaylara çok yönlü bir şekilde bakabilmesini sağlamak ve disiplinler arası bir yaklaşım etrafında, öğrencileri, başta tarih olmak üzere farklı Sosyal Bilimlerin temel kuramsal kavramları, tartışmaları ve düşünce yöntemleri ile tanıştırmaktır.
TÜRK DİLİ
Bu dersin amacı; öğrencilere, anlama ve ifade etmeyle ilgili temel beceriler kazandırmak, edebi metinleri okuma ve çözümleme pratiği sağlamak, proje yazmak ya da sunu hazırlamada yararlı olacak kompozisyon yöntemlerini öğretmektir.
BİTİRME PROJESİ
Öğrencilere içinde yaşadıkları topluma ve diğer insanlara karşı sorumluluk duygusu kazandıracak, Yaşadıkları çevre ve kentin sorunlarına duyarlılıklarını arttıracak, Öğrencilerin sosyal eşitsizliklere duyarlılığını ve ihtiyacı olan kesimlerle dayanışma duygusunu geliştirecek, Öğrencilerin üniversiteye ve topluma aidiyet duygularını geliştirecek, Öğrencilerin girişimcilik ve inisiyatif alma kapasitelerini arttıracak, Öğrencilerin kendi aralarında ve kamusal aktörlerle işbirliği yaparak ekip çalışmasına yatkınlıklarının geliştirecek, Öğrencilerin kişisel potansiyellerinin gelişimine katkıda bulunmasını sağlayacak ortak bir sorumluluk projesi yürütmeleri beklenmektedir.
STAJ
Staj yapmanın amacı öğrencilerimize meslekleriyle ilgili işyerini yakından tanımak, öğrenim süreleri içinde kazandıkları bilgi ve deneyimlerini pekiştirmek, almış oldukları teorik bilgileri kullanabilme ve uygulamaya aktarma becerisini kazandırmak, mesleki alanda yaşanan teknolojik değişimleri izlemelerini ve tanımalarını sağlamaktır.