1.YARIYIL
AKADEMİK VE SOSYAL ORYANTASYON
Meslek Yüksekokulunu, kampüsü, akademik birimleri, idari birimleri, öğrenci kulüplerini tanıtmak; Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği, Yükseköğretim Kanunu, Plato Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hakkında bilgi verme, öğrencileri akademik, sosyal ve kültürel konularda bilgilendirmek üzere 1. sınıf öğrencilerine yönelik tanıtım ve oryantasyon sağlamak.
TEMEL İŞLETME
Temel işletme dersinde öğrencinin işletmecilik ile ilgili temel kavramlar, işletmelerin tarihsel gelişim süreci, işletmelerin amaçları, çevre ile ilişkileri, işletmelerin çeşitli şekillerde sınıflandırılması, işletmelerin hukuksal yapıları, işletme kurmanın aşamaları, işletme büyüklüğü ve kapasitesi ve işletmelerin temel işlevleri konularında bilgilenmesi sağlanır.
DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ
Direnç, Ohm kanunu, iş, güç ve verim, seri devreler, paralel devreler, Kirşof kanunları, elektrik kaynakları, devre çözüm yöntemleri, devre teoremleri, kondansatörler, elektromagnetizma ve elektromanyetik indüksiyon konuları hakkında bilgiler vermek.
Elektrik devreleri ile ilgili temel kavramların anlatmak ve doğru akım devrelerinin sürekli durumdaki çözüm yöntemleri hakkında bilgi sahibi etmektir.
TEMEL MATEMATİK
Mutlak değer, mutlak değer fonksiyonunu kapsayan eşitsizlikler, tümevarım. Koordinatlar. Karmaşık sayılar. Fonksiyonlar. Bileşke fonksiyon. Trigonometrik fonksiyonlar. Fonksiyonların limiti. Süreklilik. Sürekli fonksiyonların özellikleri. Türev. Değişme hızı, ortalama değer teoremi ve uygulamaları. Maksimum ve minimum bulma ve uygulamaları. Grafik çizimi, diferansiyel ve uygulamaları. Entegral, temel teorem. Entegralle tanımlanan fonksiyonlar. Entegral formülleri, entegrasyon teknikleri. Alan, hacim ve yay uzunluğu hesapları.
Elektrik tesisat planları
Temel Çizim Yöntemleri, Verilen Bir Cismin Çizimi, Perspektif Resimden Görünüş Ve Kesit Çıkarma, Katmanları, Renkleri ve Çizgileri, Programın Özellikleri, Çizim Ekranını, Ölçülendirme, Temel Çizim Komutları, Temel Tesisat Çizimi. Proje için gerekli malzeme ve teçhizatın miktar ve niteliklerinin tespiti. Proje ile ilgili özel /teknik şartnamenin hazırlanması. Proje ile ilgili taslak hazırlanması. Proje ile ilgili yasal işlemler. Proje çalışmasının organizasyonu. Fonksiyonel verim temin etmek için uygun teçhizat ve unsurların seçimi. Aydınlatma, kuvvet, enerji iletim ve dağıtım projelerinin okunması, düzenlenmesi ve çizilmesi. Projenin maliyet analizi. Proje dosyasının hazırlanması. Projenin onaya hazır hale getirilmesinde gerekli prosedürler. Mimari Plan Üzerinde Tesisat Çizimi ve tesisat üzerine bilgiler vermek.
BİLGİ TEKNOLOJİLERİ
Bu dersin temel amacı, öğrencilerin mesleki ve akademik hayatlarında gerekli olacak temel yazılımları ve araçları öğrenmeleridir. Bununla birlikte bilgisayarın (ve internet’in) yeni kullanım alanları dersin ele aldığı konular arasında bulunmaktadır.
Günümüzde çalışma hayatimizin vazgeçilmez bir parçası haline gelen Microsoft Office yazılımlarını öğretmek ve uygulamalar yaptırmak Bil102 dersinin esas omurgasını oluşturmaktadır. Bu ders ile birlikte öğrenciler Word, PowerPoint, Excel, Outlook ve Windows 7 hakkında temel ve ileri düzey bilgiler edinerek bu yazılımları aktif olarak kullanabilecek hale geleceklerdir.
II.Yarıyıl
TEMEL HUKUK
Toplum hayatı, hukukun toplumdaki fonksiyonu, toplum hayatını düzenleyen kurallar, hukuk kurallarının sınıflandırılması, hukuk, ahlak, hukuki değerler, hukukun bilimselliği, hukuk düzeni, pozitif–tabii hukuk, değişik hukuk tanımları, hukukta yaptırım sorunları, hak kavramı, hukuk normlarının niteliği, hukuk normları hiyerarşisi; Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik, tebliğ, genelge ve yönerge kavramları.
Analog elektrik
Yükleme işlemini gerçekleştirmek için Açık-çevrim kontrol sistemi tanımlama,Kapalı-çevrim kontrol sisteminin kurulumu gerçekleştirme,Kontrol sistemlerinin kurulumunu gerçekleştirmek için Oransal-Türev (PD) sistemi açıklama,Kontrol sistemlerinin kurulumunu gerçekleştirmek için Oransal-integral (PI) sistemini açıklar. Kontrol sistemlerinin kurulumunu gerçekleştirmek için Oransal-integral-türev (PID) sistemini açıklar.
Enerji ve Enerji yönetimi
Bu ders ile öğrenci; yüksek gerilim sistemlerine ait enerji üretim ve dağıtım merkez donanımlarını seçme ve montaj yapma yeterlikleri kazandırılacaktır. Dersin tanımı Bu ders enerji üretimi ve dağıtımı merkezleri ile ilgili bilgi konularının verildiği derstir.
Alternatif Akım Devre Analizi
Alternatif akımın temel esasları, alternatif akım devreleri, direnç, endüktans ve kondansatör faz ilişkisi ve zaman eksenindeki değerlerin kompleks eksende gösterilmesi, omik devre, kapasitif devre, endüktif devre, seri, paralel ve seri-paralel alternatif akım RLC devreleri, alternatif akım devrelerinin yöntem ve teoremler ile çözümü, rezonans devreleri hakkında bilgiler vermek.
Elektrik Makinaları
AA elektrik makinelerinin yapılarını, çalışma prensiplerini tanıma, AA 1 fazlı motorların çalışma şekillerini kavrama, örnek çözümlemeler. AA 3 fazlı motorların fraklı çalışma şekillerini kavrama, örnek çözümlemeler. Senkron jeneratörlerin yapılarını, çalışma prensiplerini tanıma, Senkron motorların çalışma şekillerini kavrama, örnek çözümlemeler.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ VE STANDARTLARI
Kalite kavramı, standart ve standardizasyon; iş sağlığı ve güvenliğinde kalite-kontrol, standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi, yönetim kalitesi ve standartları; çevre standartları; kalite yönetim sistemi modelleri, kalite kontrol içerikli TSE, ISO, Ohsas ve ILO standartları. yönetim sistemi, yaklaşımı ve tarihçesi, ISO 9001 (tasarım, geliştirme, üretim, kurulum ve serviste kalite, güvence için kalite sistemler modeli), ISO 14001 (çevre yönetim sistemi), Ohsas 18001 (iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi) sistemlerin ortak yönleri ve entegre edilmesi; toplam kalite felsefesi, yönetim sistemi ve toplam kalite, toplam kaliteyi uygulayan kuruluşların sunuşları, kazançları ve uygulama aşamaları.
III.Yarıyıl
Sayısal Elektronik
Diyot ile 1 fazlı doğrultma , Diyot ile 3 fazlı doğrultma, Filtre devreleri kurabilmek, Transitörün Anahtarlama Elemanı Olarak Kullanılması ,Regüle devreleri kurulması, Transistorlü Yükselteç devreleri, İşlemsel Yükselteçli devreler.
Elektrik Enerjisi Üretimi
Yük analizini yapmak, Güneş pili tipi ve gücünü belirlemek, Fotovoltaik dizisini oluşturmak, Montaj yerini tespit etmek, Yönlendirme ve eğim açısını belirlemek, Taşıyıcı karkası oluşturmak PV panelleri sabitlemek, PV panellerin elektriksel bağlantılarını ve testlerini gerçekleştirmek, Akü sayısını hesaplamak, Şarj regülatör bağlantısı gerçekleştirmek,Akü gruplandırmasını oluşturmak,Evirici kapasitesini belirlemek, Evirici bağlantısını oluşturmak, Şebeke giriş çıkışlarını oluşturmak,Sayaç grubunu tesis etmek.
İNGİLİZCE
Temel Cümle Kalıplarının Öğrenilmesi, Başlangıç Düzeyinde Yazılmış Genel İngilizce Metinlerinin Okunması, Genel Teknik Metinlerin (Reklam, Katalog Bilgisi) Okunması, Bölümlere Özel Mesleki Terminoloji Araştırma Ödevlerinin Verilmesi ve Kelime Bankalarının Oluşturulması
İLETİŞİM BECERİLERİ
Bu ders, kişilerarası iletişimin pratik ilkelerini öğrenme ve günlük hayata uygulama fırsatı sunmaktadır. Öğrencilere gerek kişisel gerekse profesyonel yaşamlarındaki iletişimlerini geliştirebilmelerine yönelik çok çeşitli strateji ve teknik tanıtılmaktadır. Ders, öğrencilerin iletişimlerindeki düzen, açıklık, detayların öneminin farkında olmalarını sağlamak üzere sözlü, sözel-olmayan ve yazılı iletişimdeki tuzakların farkına varmalarına yardımcı olacak aktiviteler sunmaktadır. Ders ayrıca is iletişiminin farklı metotları ve çeşitli is iletişimi araçları hakkında pratik bilgiler sağlamaktadır.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İş sağlığı ve güvenliği kavramı, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin tarihi gelişimi, genel bilgiler, iş sağlığı ve güvenliğine bütünsel yaklaşım, iş yerinde risk önleme kültürü, güvenlik kültürünün önemi ve günlük yaşamdaki yeri, güvenlik kültürünün oluşturulması ve devamlılığının sağlanması, iş sağlığı ve güvenliğinin temel prensipleri, iş sağlığı ve güvenliğini işletme yönetimindeki yeri, sağlıklı ve güvenli yaşam. Dünya’da iş sağlığı ve güvenliği kavramının tarihsel gelişimi, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği kavramının tarihsel gelişimi, Dünya’da güncel iş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri, ILO sözleşmeleri, AB düzenlemeleri; tehlike ve risk kavramları; iş kazası ve meslek hastalığı tanımları; iş kazalarının maliyeti, iş kazalarının nedenleri; tehlikeli hareketler ve tehlikeli durumlar, fiziksel risk etmenleri, kimyasal, biyolojik ve psikososyal risk etmenleri, mesleki riskler; önleyici iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımı; çalışma ortamı gözetimi; işyeri örgütlenmesi; sağlık gözetimi ve işyeri hekimliği; işveren, işveren vekili ve iş güvenliği uzmanlarının iş kazasındaki sorumluluğu, sağlık gözetimi ve meslek hastalıkları
IV.Yarıyıl
Elektromekanik Kumanda Sistemleri
Yükleme işlemini gerçekleştirmek için Açık-çevrim kontrol sistemi tanımlama,Kapalı-çevrim kontrol sisteminin kurulumu gerçekleştirme,Kontrol sistemlerinin kurulumunu gerçekleştirmek için Oransal-Türev (PD) sistemi açıklama,Kontrol sistemlerinin kurulumunu gerçekleştirmek için Oransal-integral (PI) sistemini açıklar. Kontrol sistemlerinin kurulumunu gerçekleştirmek için Oransal-integral-türev (PID) sistemini açıklar.
Elektrik Bakım, Arıza Bulma ve Güvenlik
Direk montajı yapmak, Direklere Travers, Konsol Montajı Yapmak, İzalatör ve diğer elemanların montajını yapmak,Havai Hat İletkenlerini Çekmek ve Bağlantılarını Yapmak,Direkler,Donanımları ve Hatların Bakımını Yapmak,ENH oluşan arızaları gidermek,Güç Trafosu montajını yapmak, Ölçü Trafosu montajını yapmak,Bara sisteminin montajını yapmak,Ayırıcı montajını yapmak,Kesici montajını yapmak,Şalt sistemlerinde oluşan arızaları gidermek,Panoların ve Ölçüm Sistemlerinin Bakımını Yapmak.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ
Bu dersin amacı; Atatürk İlke ve İnkılapları dersinin kapsadığı yakın dönem Türkiye tarihinin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel olguları, Atatürk ve devrimleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Öğrencilere tarihi ve tarihle ilgili metinleri sevdirmek, öğrencilerin tarihsel olaylara çok yönlü bir şekilde bakabilmesini sağlamak ve disiplinler arası bir yaklaşım etrafında, öğrencileri, başta tarih olmak üzere farklı Sosyal Bilimlerin temel kuramsal kavramları, tartışmaları ve düşünce yöntemleri ile tanıştırmaktır.
TÜRK DİLİ
Bu dersin amacı anlama ve ifade etmeyle ilgili temel beceriler kazandırmak, edebi metinleri okuma ve çözümleme pratiği sağlamak, proje yazmak ya da sunu hazırlamada yararlı olacak kompozisyon yöntemlerini öğretmektir.
BİTİRME PROJESİ
Öğrencilere içinde yaşadıkları topluma ve diğer insanlara karşı sorumluluk duygusu kazandıracak, Yaşadıkları çevre ve kentin sorunlarına duyarlılıklarını arttıracak, Öğrencilerin sosyal eşitsizliklere duyarlılığını ve ihtiyacı olan kesimlerle dayanışma duygusunu geliştirecek, Öğrencilerin üniversiteye ve topluma aidiyet duygularını geliştirecek, Öğrencilerin girişimcilik ve inisiyatif alma kapasitelerini arttıracak, Öğrencilerin kendi aralarında ve kamusal aktörlerle işbirliği yaparak ekip çalışmasına yatkınlıklarının geliştirecek, Öğrencilerin kişisel potansiyellerinin gelişimine katkıda bulunmasını sağlayacak ortak bir sorumluluk projesi yürütmeleri beklenmektedir.
STAJ
Staj yapmanın amacı öğrencilerimize meslekleriyle ilgili işyerini yakından tanımak, öğrenim süreleri içinde kazandıkları bilgi ve deneyimlerini pekiştirmek, almış oldukları teorik bilgileri kullanabilme ve uygulamaya aktarma becerisini kazandırmak, mesleki alanda yaşanan teknolojik değişimleri izlemelerini ve tanımalarını sağlamaktır.