TJSS makale kabulü ve yayımında yayın etiği ilkelerine uyar. Dergi ile bağlantılı tüm yazar, editör ve hakemlerin tabi olduğu bu ilkelerin amacı tüm yayın sürecinin tarafları tatmin edecek dürüstlük içinde yürütülmesini güvence altına almaktır. Hakemlik sürecinde dergide yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalar yayın kurulu ve alan editörleri tarafından incelenip hakemlerin değerlendirilmesine sunulmaktadır. En az 2 hakemin değerlendirmesinden olumlu geçen makaleler kabul edilmektedir.
Etik İlkeler
Yazarlar için etik ilkeler:
TJSS tüm yazarların aşağıda belirtilen ilkelere uymasını beklemektedir.
• Yazarların mevzuata uygun çalışma yürüterek uygun somut veri elde etmeleri, somut katkılarda bulunmaları veya makalenin yazımına, tasarımına, incelenmesine doğrudan katkıda bulunmuş olmaları gerekmektedir.
• Makale dergiye gönderilmeden önce yazar listesi ve sırası ortak kararla belirlenmeli ve sorumlu yazar seçilmelidir. Sorumlu yazarın, diğer yazarların yazar sırası gibi makalenin detayları hakkında fikir birliği içinde olmalarını ve adı geçen tüm kurumların isimlerinin makalede yer almasını sağlamalıdır.
• Makalenin geliştirilmesinde katkısı olan diğer kurumlara da makalede teşekkür edilmelidir.
• Yazılan makaleler tamamen özgün olmalıdır. Editörlerimiz olası ihtimale karşı intihal programı kullanarak makaleleri taratmaktadır. Benzerlik oranı belirlenen intihal oranı üzerine çıkan makaleler reddedilmektedir.
• Aynı makale (farklı dillerdeki versiyonları dahil) birden fazla dergide yayımlanmak üzere gönderilemez.
• İncelenen ve makalede kullanılan diğer kaynaklara mutlaka atıf verilmelidir. Konuyla ilgisi olmayan kaynaklar atıf olarak gösterilemez. Atıf sayısını arttırmak için yapılan atıflar da etik kurallar gereği doğru kabul edilmemektedir.
• Yazarlar, makalelerinde kullandıkları finansal kaynakları ve çıkar unsurlarını bildirmelidir.
• Kongrelerde sunulmuş çalışmaların editöre gönderilen ön yazıda belirtilmesi gerekir. Makale, yazar(lar)ın daha önce yayımlanmış bir yazısındaki konuların bir kısmını içeriyorsa, bu durumun da ön yazıda belirtilmesi
Editörler için etik ilkeler:
TJSS editörleri aşağıda belirtilen etik ilkelere ve yayın politikalarına uymaları beklenmektedir.
• Editörler yayınladıkları her şeyin sorumluluğunu almalıdırlar.
• Editörler tarafından adil, tarafsız, yazarlar arasında ırk, dil, din, cinsiyet, yaş veya kurum ayrımı yapmadan bir hakem değerlendirme süreci sağlanmalıdır.
• Dergi editörleri kapsam dışında kalan, konuyla ilgisi olmayan ve etik kurallara uymayan, içerik ve sonucun birbiriyle uyuşmadığı durumlarda makaleleri hakem değerlendirmesine göndermeden reddetme yetkisi vardır.
• Editörler derginin yayımlanması için süreçle ilgili yapılacakları tam zamanında yapıp teslim etmeleri gerekmektedir.
• Editörler, çıkar çatışması yaşayacağını düşündükleri makaleyi incelemeye almamaları ve yayımlanma sürecinde bulunmamaları etik ilkelerine uygun olandır. Bu durumda makaleyi ilgili diğer editörlere yönlendirirler.
• Dergide yayımlanmış bir makalede yanlışlık/hata fark edilmesi durumunda editör yayın kurulu ile görüşme sağlayarak düzeltme yazısı yayınlamalıdır.
Hakemler için etik ilkeler:
• TJSS dergisinden yayımlanan tüm makalelerin değerlendirme sürecinde çift-kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır.
• Hakemlerin değerlendirecekleri makalenin kendi uzmanlık alanıyla ilgili olması gerekmektedir.
• Değerlendirme esnasında hakemlerden tarafsız bir değerlendirme yapmaları gerekir. Yazarlar arasında ırk, dil, din, uyruk, yaş, cinsiyet ve kurum ayrımı yapmadan titiz bir çalışma yürütmelidirler.
• Tarafsızlıklarını etkileyecek herhangi bir durum oluşması halinde bunu bildirmekle yükümlüdürler.
• Hakem değerlendirme süreci tamamen gizli tutulmalıdır. Değerlendirme süreci aşamasında bulunan diğer kişiler hariç kimseyle herhangi bir bilgi paylaşılmamalıdır.
• Değerlendirme sonunda sunulacak raporlar kanıta dayalı ve inandırıcı olmalıdır.
• Raporda ilgili yazar başta olmak üzere herhangi bir kişinin itibarını zedeleyecek ifadeler kullanılmamalıdır.
• Değerlendirme sürecinde elde edilen bilgiler, herhangi bir kişi veya kurumla, itibarını zedeleme ve kötüye kullanıma karşı olarak paylaşılmamalıdır.
• Hakemler, daha önce yayınlanmış olan veya değerlendirme sürecinde olan herhangi bir makaleyle aralarında benzerlik fark ettiklerinde bu durumu editörlere bildirmekle yükümlüdürler.
• Hakemler, yazmak üzere oldukları veya başka bir dergide değerlendirilmekte olan bir makalesine çok benzeyen bir makaleyi incelemeyi kabul etmemelidir.
• Hakemler hazırladıkları raporları belirlenen zamanda teslim etmeleri gerekir ve gecikme olması durumunda editöre bildirmeleri gerekmektedir.
Yayın Politikası
Değerlendirme Süreci
TJSS, açık olarak (open access) erişilebilir akademik bir dergidir. Gönderilen makalelerin yayımlanabilmesi için daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekmektedir. Bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiriler, önce editöre bildirilir, gerekli incelemeler sonrasında kabul edilebilir.
Dergimizin yüksek standartlarının sürdürülmesi amacıyla, gönderilen tüm makaleler aşağıda ana hatlarıyla belirtilen sürece tabii tutulur.
1) Ön Değerlendirme: Değerlendirilmek üzere gönderilen tüm makaleler ilk olarak alan editörleri tarafından Turnitin programına tabi tutulur. %25 oranının üzerinde intihal tespit edilen makaleler yazar(lar)a iade edilir ve bilgilendirmesi yapılır. Daha sonra, makaleler dergi şablon ve yazım kurallarına uygunluk açısından kontrol edilir. Bu aşamaları geçen makaleler çift-kör hakemlik sürecine alınması için baş editöre sevk edilir. Ön değerlendirme aşamasında reddedilen makale yazar(lar)ı 2 hafta içerisinde bilgilendirilir.
2) Editör Değerlendirmesi: Baş editör, ön değerlendirmeyi geçen makaleyi hakemlik sürecine almaya veya hakemlik sürecine almadan reddedilmesine karar verebilir. Bu aşamada derginin amaç ve kapsamı dışında olan, yeterince özgün olmayan, yetersiz ve/veya zayıf Türkçe/İngilizce diline sahip olan ve kavramsal/metodolojik kusurları olan makaleler reddedilir. Bu aşamada reddedilen makalenin yazar(lar)ı, makalenin baş editöre sevkinden itibaren 2 hafta içerisinde bilgilendirilir. Hakemlik süreci için uygun bulunan makale, alanında uzman 2 hakeme gönderilir.
3) Hakem Değerlendirmesi: Editörden geçen makaleler hakemlik süreci için hakemlere devredilir. Hakemlik türü olarak çift-kör hakemlik sistemi (double blind peer review) uygulanmaktadır. Yani bu aşamada hakemler yazarların, yazarlar hakemlerin kimliğini bilmemektedir. Hakemlerden kimlik bilgilerini ifşa etmeden yazarlara objektif yorumlarda bulunması istenir. Makalelerin hakemlik süreci yaklaşık olarak 2 ay içerisinde tamamlanmaktadır. Makalenin yayımlanabilmesi için her iki hakemin de olumlu raporu gereklidir. Hakemlerin görüşlerinin çeliştiği durumda baş editör söz konusu makaleyi yayımlama/ma kararını vermekte yetkilidir.
4) Etik Kurul Onayı:
• ULAKBİM TR Dizin tarafından alınan kararlar doğrultusunda, 2020 yılından itibaren yayımlanacak çalışmalar için Etik Kurul İzni gerekmektedir. Klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
• Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
• Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulmalıdır.
• Makale sonunda, araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmelidir.
• Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:
Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığı,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alındığı, Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu makalede belirtilmelidir.
Etik kurul onayı gerektiren makalelerde hazırlanan rapor etik kurulun ismini, varsa referans numarasını kapsamalıdır. Etik kurul onayından muaf olan makaleler bildirilmişse, bu bildirim de muafiyet veren etik kurulun adı dahil olmak üzere makalede ayrıntılarıyla açıklanmalıdır. Etik ilkelere uymadığı tespit edilen makaleler, TJSS’de yayımlanmaz. Çalışmalarınız etik kurul onayı gerektirmiyorsa, bu durumun nedenlerini belirten bir beyan formu imzalamanız gerekmektedir.