İstanbul Topkapı Üniversitesi
Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
GÖÇAR
Sınır aşan göçler olgusu günümüz dünyasının en önemli konularından biridir. İnsanoğlu tarih boyunca güvenliğini sağlamak ve daha iyi yaşam koşullarına ulaşmak amacıyla doğduklarından başka coğrafyalara göç etme ihtiyacını duymuşlardır. Göçmenler gittikleri yerlerde siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel etkileriyle toplumsal hareketlilik ve ulus oluşumlarına önemli katkılar yapmışlardır. Günümüzde küreselleşmenin önde gelen sonuçlarından biri hiç kuşkusuz sınırların ötesine yönelik göç hareketleridir. Birçok coğrafyada ağırlaşan siyasal, ekonomik ve ekolojik sorunlar olumsuz koşullardan etkilenen bireyleri ve kitleleri başka ülkelere gitmeye adeta zorlamaktadır.
Türkiye, bulunduğu coğrafi konum nedeniyle tarih boyunca göç akımlarına hedef olmuştur. Geride kalan uygarlıklar bu göç akımlarıyla şekillenmiş, Anadolu’yu bir “medeniyetler beşiği” yapmıştır. Anadolu aynı zamanda hareket halindeki göçmenlerin bir geçiş kapısı ve güvenli bölgesidir. Ülkemize sığınan çok sayıda insanla bugün de bu konumunu koruduğuna tanık olunmaktadır.
Türkiye aynı zamanda tüm dünyada yaklaşık 6 milyon yurttaşı ve Türkiye kökenli soydaşıyla özellikle Yirminci Yüzyılın ikinci yarısından itibaren önemli bir göçmen gönderen ülke olmuştur. Sınır ötesi Türk toplulukları geçmişte ekonomimize yaptıkları önemli katkılarından sonra bugün artık yerleşik olarak yaşadıkları ülkelerde göz ardı edilemeyecek nitelikte ve toplumun gelişmesine önemli katkılar sunan bir etken haline gelmişlerdir.
Gelişen uluslararası göç hareketleri son yıllarda akademik ilginin de artmasına yol açmıştır. Uluslararası toplumu, devletleri, sivil toplumu ve akademik dünyayı yakından ilgilendiren göç ve göçmenlerle ilgili konulara üniversitemiz de bilimsel araştırmalar ve projelerle gerekli katkıyı verecektir. İstanbul Topkapı Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, kısa adıyla GÖÇAR, bu amaçla kurulmuştur. Merkezimizin öncelikle faaliyet göstereceği alanlar şunlardır:
Göç Hukuku
Göçmenler ve İnsan Hakları
Türkiye’nin Göç Tarihi
Yurtdışındaki Türkler ve Türkiye
Sınır Ötesi Topluluklar ve Vatandaşlık
Göçmen Karşıtı Akımlar ve Irkçılık
Göç ve Uluslararası İlişkiler
Göç ve Diplomasi
Göç ve Kalkınma
Güncel gelişmeler ışığında uluslararası göç ve göçmenlerle ilgili diğer konular da gerekli görüldükçe GÖÇAR’ın gündeminde olacaktır.ISTANBUL TOPKAPI UNIVERSITY
Research Centre for Migration Policies and Implementations
(GÖÇAR)
The phenomenon of trans-border migratory movements is one of the most significant issues in today’s world. Throughout the history, humans needed to migrate from their place of birth to other geographies for security reasons and better living conditions. Wherever they settled migrants contributed significantly to societal mobility and nation building with their political, social, economic and cultural impacts. Today, one of the primary consequences of globalization is undeniably moving beyond the borders. The heavy political, economic and ecological conditions in many parts of the world almost drive the masses to migrate to other countries.Turkey, owing to its geographical location, has been a target country for migrant influxes throughout history. Civilizations of the past were shaped by these migrant flows and made Anatolia a “cradle of civilisations”. Anatolia is at the same time a transit country and safe haven for people on the move. We are witnessing today that our country preserves this status by huge numbers of asylum-seekers in Turkey.
Turkey has been at the same time an important emigration country in the second half of the 20th Century with its 6 million citizens and expats of Turkish origin around the globe. The transnational Turkish communities, having considerably contributed to Turkish economy in the recent past, now became permanent residents in the countries, where they settled and played an indispensable part in the development of the societies.
Developing international migratory flows raised the academic attention in recent years. Our University will make necessary contributions to the migration and migrants related matters that concern the international community, states, civil society and the academy with scientific research and projects. Istanbul University Research Centre for Migration Policies and Implementations, GÖÇAR has been established for this aim. Our Centre will be active primarily on the fields below:
Migration Law
Turks Abroad and Turkey
Turkey’s Migration History
Transnational Communities and Citizenship
Xenophobic Movements and Racism
Migrants and Human Rights
Migration and International Relations
Migration and Diplomacy
Migration and Development
Other subjects of international migration and migrants will take place on the agenda of Mig-Res in the light of actual developments.