CALL FOR PAPERS
International Congress on Women in a Global World IV: Struggle for Equality (WGW2024)
23-25 May 2024, ISTANBUL
HYBRID EVENT
Venue: Istanbul Topkapi University Kazlicesme Campus, Zeytinburnu, Istanbul and Online
Fourth International Congress on Women in the Global World: Struggle for Equality will be held in Istanbul, organized by Istanbul Topkapi University Women's Studies Center (TOPKAPI WOMEN) from May 23-25, 2024. Papers will be presented in Turkish or English. There will also be online sessions. This hybrid congress is supported by the International Business School (IBS), Universidade de Caxias do Sul (UCS), Manipal University Jaipur (Manipal), Universidade de Itauna (UI), Escuela Interdisciplinar de Derechos Fundamentales (EUDF), Sustainable Equity and Social Research Association (SEDER), and Transnational Press London (TPLondon).
Women's issues have varied throughout history depending on the structures, cultural norms, and economic dynamics of societies. Inequalities related to women's education, health, employment, political representation, and social roles continue to be a global issue. These inequalities prevent women from fully realizing their potential and contributing to the overall well-being of societies. Issues such as violence against women, sexual exploitation, discrimination, and gender inequality are directly linked to women's issues, requiring global awareness and action for their resolution. Respecting women's rights, achieving gender equality, and enabling women to take a more active role in decision-making mechanisms are of critical importance for a sustainable world. The Fourth International Women in a Global World Congress provides a platform for researchers working in different disciplines to discuss their studies on women and gender inequality.
Gender discrimination faced by women in all areas is particularly intensified during times of crisis. The various forms of crises we face in Turkey and around the world create a need to focus on how women are affected by these crises. Women are at a higher risk compared to other members of society in the face of disasters, wars, climate crises, and economic crises. In such disasters, women bear heavier burdens due to economic constraints, the weight of social roles, and the effects of gender inequality. For example, women may become targets of sexual violence and mistreatment during times of war, or they may face additional challenges such as increased domestic responsibilities or lack of security in shelters during disasters. Moreover, in societies where gender inequality is deeply rooted, access to resources that women need to secure becomes even more difficult during crisis situations. In this context, conducting research at national and international levels becomes important to address the greater impact of these challenges on women, achieve gender equality, and protect women's rights.
Abstracts sent to the congress, which will include studies focusing on women in different disciplines, may include and willnot be limited to the following topics:
- Women in Disasters, Wars, and Crises
- Women in Science, Technology, Engineering, and Mathematics (STEM) Fields
- Sexual Health and Reproductive Health
- Prevention of Sexual Assault and Harassment
- Abolition of Child, Early, and Forced Marriages
- Feminist Activism and Social Movements
- Women in Business
- Women's Employment (Equal pay, rights)
- Women's Health
- Women and Literature
- Women and Art
- Women's Human Rights and Global Conventions (CEDAW, Beijing Declaration, Istanbul Convention)
- Safe Cyber Spaces for Women and Girls
- Safe Cities for Women and Girls
- Women and Poverty
- Ending Violence against Women and Girls
- Women's Political Participation and Leadership
- Education of Girl Children and Vocational Training for Women
- Feminist Approaches to Global Warming and Climate Change
- Women in Media and Feminist Alternative Media
- Refugee and Displaced Women
- Anti-Gender Movement
- Gender and Justice
- Local Governments and Women
- Women's Rights in Historical Context
Empirical, theoretical, or conceptual research articles and policy studies will be considered. If you have any questions regarding your submission, please contact us. All submissions will go through an evaluation process.
The deadline for submitting abstracts is April 30, 2024.
Please use the registration and application form in the link below:
https://forms.gle/CfiNTTXjuEAsod9m6
BİLDİRİ ÇAĞRISI
Uluslararası Küresel Dünyada Kadın Kongresi IV: Eşitlik için Mücadele (WGW2024)
23-25 Mayıs 2024, İSTANBUL
HİBRİT ETKİNLİK
Yer: İstanbul Topkapı Üniversitesi Kazlıçeşme Kampüsü, Zeytinburnu, İstanbul ve Online
Dördüncü Uluslararası Küresel Dünyada Kadın Kongresi: Eşitlik için Mücadele, 23-25 Mayıs 2024 tarihlerinde İstanbul Topkapı Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi (TOPKAPI WOMEN) tarafından İstanbul'da düzenlenecektir. Bildiriler Türkçe veya İngilizce olarak sunulacaktır. Online seanslar da olacaktır. Bu hibrit kongreyi Uluslararası İşletme Okulu (IBS), Universidade de Caxias do Sul (UCS), Manipal University Jaipur (Manipal), Universidade de Itauna (UI), Escuela Interdisciplinar de Derechos Fundamentales (EUDF), Sürdürülebilir Eşitlik ve Sosyal Araştırmalar Derneği (SEDER) ve Transnational Press London (TPLondon) desteklemektedir.
Kadın sorunları, tarihsel süreç içerisinde toplumların yapılarına, kültürel normlarına ve ekonomik dinamiklerine bağlı olarak değişiklik göstermiştir. Kadınların eğitim, sağlık, iş hayatı, siyasi temsiliyet ve sosyal yaşamdaki rollerine dair eşitsizlikler, dünya genelinde devam eden bir meseledir. Bu eşitsizlikler, kadınların potansiyellerini tam anlamıyla gerçekleştirememelerine ve toplumların genel refahına katkı sağlayamamalarına neden olmaktadır. Kadına yönelik şiddet, cinsel sömürü, ayrımcılık ve fırsat eşitsizliği gibi konular, kadın sorunlarıyla doğrudan ilişkilendirilirken, bu sorunların çözümü için küresel çapta farkındalık ve eylem gerekmektedir. Kadınların haklarına saygı gösterilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların karar alma mekanizmalarında daha aktif rol alabilmeleri, sürdürülebilir bir dünya için kritik öneme sahiptir. 4. Uluslararası Küresel Dünyada Kadın Kongresi, farklı disiplinlerde çalışmalar yürüten araştırmacıların kadınları ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini konu alan çalışmalarına tartışma alanı sağlamaktır.
Kadınların her alanda maruz kaldıkları cinsiyet ayrımcılığı özellikle kriz zamanlarında pekişmektedir. Türkiye ve dünyada karşı karşıya kaldığımız farklı kriz biçimleri, kadınların bu krizlerden nasıl etkilendiğini odağa alma ihtiyacını yaratmaktadır. Kadınlar, afet, savaş, iklim ve ekonomik kriz gibi durumlar karşısında toplumun diğer bireylerine nazaran daha yüksek bir risk altındadırlar. Bu tür felaketlerde, kadınlar ekonomik kısıtlamalar, toplumsal rollerin ağırlığı ve toplumsal cinsiyet eşitliği karşıtlığının etkileriyle daha ağır bedeller ödemektedirler. Örneğin, savaş zamanlarında kadınlar cinsel şiddetin ve kötü muamelenin hedefi haline gelebilir; afetlerde ise ev içi sorumlulukların artması veya sığınaklarda güvenliğin sağlanamaması gibi sebeplerle ekstra zorluklarla karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitliği karşıtlığının derinlemesine kök saldığı toplumlarda, kriz anlarında kadınların erişim sağlaması gereken kaynaklara ulaşımı daha da zorlaşmaktadır. Bu bağlamda, kadınların bu tür zorluklardan daha fazla etkilenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadın haklarının korunması adına ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yapmayı önemli kılmaktadır.
Farklı disiplinlerde, kadınları merkeze alan çalışmaların yer alacağı kongreye gönderilecek özetler bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla aşağıdaki konuları içerebilir:
- Afet, Savaş ve Krizlerde Kadınlar
- Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) Alanlarında Kadınlar
- Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı
- Cinsel Saldırı ve Tacizin Önlenmesi
- Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerin Sona Erdirilmesi
- Feminist Aktivizm ve Toplumsal Hareketler
- İş Dünyasında Kadınlar
- Kadın İstihdamı (Eşit ücret, haklar)
- Kadın Sağlığı
- Kadın ve Edebiyat
- Kadın ve Sanat
- Kadının İnsan Hakları ve Küresel Sözleşmeler (CEDAW, Pekin Bildirgesi, İstanbul Sözleşmesi)
- Kadınlar ve Kız Çocukları için Daha Güvenli Siber Alanlar
- Kadınlar ve Kız Çocukları için Güvenli Şehirler
- Kadınlar ve Yoksulluk
- Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddetin Sonlandırılması
- Kadınların Siyasi Katılımı ve Liderliği
- Kız Çocuklarının Eğitimi ve Kadınların Mesleki Öğrenimi
- Küresel Isınma ve İklim Değişikliğine Feminist Yaklaşımlar
- Medyada Kadın ve Feminist Alternatif Medya
- Mülteci ve Sığınmacı Kadınlar
- Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Hareket
- Toplumsal Cinsiyet ve Adalet
- Yerel Yönetimler ve Kadın
- Tarihsel Süreçte Kadın Hakları
Ampirik, teorik veya kavramsal nitelikteki araştırma makaleleri ile politika çalışmaları uygun görülecektir. Gönderinizle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, lütfen bizimle iletişime geçin. Tüm gönderiler değerlendirme sürecinden geçirilecektir.
Özet göndermek için son tarih 30 Nisan 2024'tür.
Lütfen aşağıdaki linkte bulunan kayıt ve başvuru formunu kullanınız:
https://forms.gle/CfiNTTXjuEAsod9m6