AŞÇILIK NEDİR ? NEDEN BU PROGRAMI OKUMALISINIZ?
İnsanoğlu yaşamını sürdürebilmek için günde 3 ile 5 öğün yemek yiyor. Sosyo–kültürel ve sosyo–ekonomik seviye arttıkça da damak tadı gelişen insanların yemekten beklentileri de artıyor.
Aile fertlerinin daha fazlasının çalışma hayatında yer alması daha çok kişinin daha fazla öğününü evin dışında bir yerde yemesine neden oluyor.
Bir yandan da, belki de tam da bu nedenle, artık neredeyse her gencin bir kafe veya bir restoran açma hayalinin olduğu bir dönemde yaşıyoruz.
Her ne kadar bu alanda talep artıyor olsa da, Aşçılık herkesin yapabileceği bir iş değildir ve evde misafirlere bir öğün için yemek yapmaktan çok daha fazlasıdır.
Bir ülkenin en önemli kültür göstergelerinden biri olan mutfak kültürü, sadece yemek pişirmekten ibaret değildir, aynı zamanda geliştirilmesi ve yönetilmesi gereken önemli bir alandır.
Zengin bir mutfağa sahip olan ülkemizin bu alanda gerekli bilgi ve beceriyle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek nitelikli personel ihtiyacı her geçen gün artmaktadır.
İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU’NDA NASIL BİR EĞİTİM VERİLİR?
Aşçılık programında öğrenciler, herkesin uygulama yapabileceği mutfakta aldıkları eğitim ile ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek ve farklı ülkelerden meslektaşları ile iletişim kurabilecek şekilde mezun olurlar.
Gıda bilimi, yiyecek hazırlama, standart geliştirme ve besin hijyeni gibi konularda dersler gören öğrenciler, farklı mutfakların özelliklerine uygun yiyecek hazırlayabilecek uzmanlık ve yaratıcılığa sahip olurlar.
Plato’nun uygulama ağırlıklı ve geniş bir yelpazede hazırlanmış müfredatından geçen öğrenciler, gerektiğinde bağımsız işyeri açıp yönetebilecek, çalıştıkları kurumların ya da kendi işletmelerinin yemek listelerini hazırlama, gereken malzemelerin tedarik sürecini yönetme, tüm ekipmanın bakımını üstlenme ve yiyeceklerin belirli bir plana göre yapımı için diğer çalışanları yönetme gibi yetkinliklere sahip olarak mezun olurlar.
KİMLER BU PROGRAMI SEÇMELİ?
Yalnızca yemek yapmayı sevmenin iyi bir “Aşçı” olmak için yeterli olmadığını bilenler,
Aşçı olmanın hem el becerisi hem de planlama ve organizasyon bilgisi gerektirdiğini kavrayanlar,
Çalışma saatlerine bakmaksızın işini severek yapabilecek olanlar ve saatlerce ayakta durmaya dayanabilecek olanlar bu programı okuyabilirler.
ÖĞRETİM TÜRLERİ VE KAMPÜSLER
Örgün Öğretim:Yenibosna / İstanbul
İkinci Öğretim:Yenibosna / İstanbul
Uzaktan Eğitim:Bursa
Adana
Puan Türü: TYT
DİKEY GEÇİŞLE GEÇİLEBİLECEK 4 YILLIK BÖLÜMLER
Aile ve Tüketici Bilimleri
Beslenme ve Diyetetik
Gastronomi
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Mutfak Sanatları ve Yönetimi
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği
YETERLİLİK
Aşçı
Şef
ÇALIŞMA ALANLARI
Oteller
Turistik tesisler
Catering firmaları
Zincir restoranlar
Pastacılık sektörü
Yiyecek içecek işletmeleri
Ağırlama sektörü
Gıda fabrikaları
Aşçılık eğitimi veren kurumlar
Özel veya resmi kurumların mutfakları