COVID-19 Dönemindeki Uzaktan Öğretim Faaliyetlerimiz
- İstanbul Topkapı Üniversitesi olarak yaklaşık 10 yıldır Plato Meslek Yüksekokulu bünyesinde yürütülen uzaktan eğitim programlarından edinilen tecrübeyle birlikte tüm fakülte, enstitü, yüksekokul ve hazırlık dersleri 23 Mart’tan beri uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Asenkron uygulamalar, temel olarak içerik sunumu, bilgi paylaşımı, ölçme- değerlendirme ve raporlama gibi olanaklar sunup yönetilmesini sağlayan Moodle Öğrenme Yönetim Sisteminde (LMS) yürütülmektedir. Bu sistem üniversite bünyesinde Topkapı E- Öğrenme Sistemi olarak adlandırılmaktadır. Öğretim elemanı dersiyle ilgili ders materyallerini sistemde paylaşabilmekte ve öğrenciler paylaşılan materyallere kendi hesaplarından kolayca ulaşabilmektedirler. Senkron uygulamalar ise Blackboard Collaborate sanal sınıf uygulaması üzerinden yürütülmektedir. Sanal sınıflarda yapılan derslerle öğretim elemanı ve öğrencilerin farklı mekânlarda eşzamanlı olarak etkileşimde bulunmaları sağlanmaktadır. Aynı zamanda senkron dersler kayıt altına alınmakta ve bu kayıtlar Topkapı E-Öğrenme Sistemindeki ders sayfalarında paylaşılmaktadır. Böylece, dersi kaçıran ya da tekrar yapmak isteyen öğrenciler dönem sonuna kadar ders kaydını istedikleri zaman izleyebilmektedirler.
- Ara sınavlar Topkapı E-Öğrenme Sistemi üzerinden uzaktan eğitim yöntemiyle yapılmaktadır. Her dersin farklı özelliği olduğu için tek bir yöntem kullanmak yerine “hukuki açıdan şeffaf, açıklanabilir ve denetlenebilir” olmak şartıyla yöntem tercihi öğretim elemanlarına bırakılmıştır. Uygulanabilecek yöntemlerden (quiz, ödev, proje, sunum vb.) bir veya birden fazlasının kullanılması önerilmiştir. Öğrenme yönetim sisteminin sınav ve ödev raporlamaları sayesinde öğrencilerin tüm puanları ve hareketleri takip edilerek ilerlemeleri değerlendirilebilmektedir. Çevrimiçi sunum ve sözlüler için ise sanal sınıf sistemi kullanılabilmekte ve kayıt altına alınabilmektedir.
- E-Öğrenme Koordinatörlüğü tarafından Topkapı E-Öğrenme sisteminde Oryantasyon (Akademik) adında bir ders açılmış ve bu derse tüm akademik personel atanmıştır. Sistemlerle ilgili tüm kılavuzlar ve çevrimiçi oturum kayıtları oryantasyon ders sayfası üzerinden paylaşılmaktadır. Süreç başlangıcında öğretim elemanlarına Çevrimiçi Akademik Adaptasyon Eğitimi verilerek kullanılan sistemler tanıtılmış ve ara sınavların uzaktan eğitim yoluyla yapılması kararından sonra ise çevrimiçi toplantılar yapılarak gelen sorular cevaplandırılmıştır. E-Posta, telefon ve uzaktan bağlantı yöntemleriyle öğretim elemanlarına destek verilmeye devam edilmektedir.
- Üniversite tarafından alınan her karar üniversite web sayfası ve sosyal medya hesapları üzerinden öğrencilere bildirilmektedir. Ders bazındaki bilgilendirmeler ise hem Öğrenci İşleri Sistemi hem de Topkapı E-Öğrenme sistemi üzerinden yapılmaktadır. Öğrencilere soru ve sorunlarıyla ilgili e-posta ve telefonla destek verilmeye devam edilmektedir.