Tam Metin Gönderimi ve Değerlendirme
Sempyozyumda sunulan ve Word formatında hazırlanan bildiri özetinin tam metni 25 Kasım 2023 tarihine kadar yuzuncuyil@topkapi.edu.tr adresine gönderilmelidir. Tam metinler yayımlanmadan önce çift-kör hakem değerlendirmesine tabi tutulacaktır.
Yüz Yıllık Cumhuriyet ve Türk Modernleşmesi Kitabı
Tam metinler, İstanbul Topkapı Üniversitesi Yayınlarından çıkarılacak olan “Yüz Yıllık Cumhuriyet ve Türk Modernleşmesi” kitabında kitap bölümü olarak değerlendirilecektir. Tam metinler çift-kör hakem değerlendirmesine tabi olacaktır. Kitabın bir kopyası bölüm yazarlarına iletilecektir.
Tam Metin Formatı
Bildiriler “Office Word” programında ve A4 formatında hazırlanmalıdır.
Metnin uzunluğu dergi formatında 20 sayfayı geçmemelidir.
Sayfa düzeni, sol: 2 cm, sağ: 2 cm, yukarı: 2 cm ve alt: 2 cm boşluklu olmalıdır.
Metinler “Times New Roman” yazı tipinde, 12 punto ve tek aralıkla yazılmalıdır. Nokta ve virgüllerden sonra bir boşluk bırakılmalıdır.
Paragraf başlarında girinti olmamalıdır. “Word” programı paragraf ayarlarında, “Aralık” başlığında, önce ve sonra bölümü 6nk olarak tanımlanmalı, satır aralığı tek olarak seçilmelidir.
Başlık, Türkçe ve İngilizce olarak 14 punto ile yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce özetler 250 kelimeyi geçmemeli ve 11 punto ile yazılmalıdır. Özetler, Türkçe ve İngilizce 3 ila 5 arasında anahtar kelime içermelidir.
Yazarın/yazarların adı, soyadı ve unvanı 12 punto ile başlığın altına ve sağa yaslı olarak; yazarın/yazarların kurum adı ve e-posta adresi ise dipnotta 10 punto ile yazılmalıdır.
Bildiriler İngilizce veya Türkçe olarak yazılmalıdır.
Başlıklar ve alt başlıklar 12 punto, koyu ve sola yaslı (girintisiz) olarak ve ayrıca, 1., 1.1., 1.1.1., 1.1.2., 1.1.2.1., şeklinde numaralandırılarak yazılmalıdır. Başlıklar büyük harflerle, alt başlıklar ise küçük harflerle (başlangıç harfi büyük harfle) yazılmalıdır. Alt başlıklardan önce bir satır boşluk bırakılmalı; alt başlıklardan sonra ise boş satır verilmemelidir.
Bildiri özeti içerisinde yer alan tüm tablo, şekil ve grafiklere numara sırasına göre ve ortaya hizalanmış olarak atıf yapılmalıdır. Her tablo, şekil ve grafiğe bir başlık verilmelidir. Tablo, şekil ve grafiklerin başlıkları, bu figürlerin üzerinde 10 punto, ortalanarak ve sadece ilk harfleri büyük olacak şekilde yerleştirilmelidir. Tablo, şekil ve grafik metni 9 puntodan küçük, 11 puntodan büyük olmamalıdır. Tüm tablo, şekil ve grafikler anlaşılır, kolay okunabilir ve sayfa düzeni ile uyumlu olmalıdır.
Kaynaklar metin içinde bağlaç yöntemiyle yapılmalıdır. Açıklama notları 10 punto ile dipnot olarak sayfanın altında yer almalıdır. Metin içinde atıflar yazar/yazarların soyadı, kaynak yılı ve sayfa numarası sırasıyla olmalıdır. Yazarın adı yoksa yazar adı yerine kurum adı verilmelidir. Örneğin:
· Tek yazarlı eserler: (Dalaman, 2011:70)
· İki yazarlı eserler: (Cohen and Sirkeci, 2011:22)
· Çok yazarlı eserler: (Johnson vd., 2010:435).
· Birden fazla kaynak gösterme: (Sirkeci, 2009:11; Dalaman, 2021:36)
· Kaynağın tamamını alıntılamak: (Drucker, 1995)
· Yazar adı belirtilmeyen yayınlara aıfta bulunulması: (World Bank, 2012:45)
Kaynak bir web sitesinden alınmışsa ve yazarı biliniyorsa süreli yayınlar gibi kaynak gösterilmelidir. İndirilen kaynağın tarihi belirtilmemişse erişim tarihi kullanılmalıdır. Ayrıca herhangi bir yayıncı adı yoksa, web sitesinin adı ve erişim verileri kullanılmalıdır. Örneğin:
- Yazar adı ve yayın yılı biliniyorsa: (Yazgan, 2010)
· Yazarın adı ve yayın yılı bilinmiyorsa: (Rekabet Kurumu, t.y.)
Aynı yazarın aynı yıldaki birden fazla eserine atıfta bulunuluyorsa, yılın yanına a, b, c harfleri konmalıdır:
· Khattab vd., (2011a; 2011b).
Metin içinde atıfta bulunulan tüm kaynaklar kaynakça sayfasında yer almalıdır. Metinde kullanılan tüm kaynaklar yazar soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Aynı yazarın eserleri yayın tarihine göre sıralanmalıdır (yeniden eskiye). Kaynakça düzeni ayarlanmalıdır (Asılı – 1 cm). Referans sayfası aşağıda gösterilen örneğe göre hazırlanmalıdır:
– Kitaplar ve Editörlü Kitaplar
Dalaman, Z. B., & Lehimler, H. M. (2021). Türkiye Sınırı ve Sınırötesi Kentlerde Göç Hareketliliği ve Kentsel Yaşanabilirlik-Afrin ve Çevresi Gözlem Araştırması. London: Transnational Press London.
Cohen, J. H., & Sirkeci, I. (2011). Cultures of Migration: The Global Nature of Contemporary Mobility. Austin: University of Texas Press.
Dalaman, Z. B. (Ed.) (2021). Küreselleşen Dünyada Kadın ve Siyaset II. London: Transnational Press London.
Sirkeci, I., Cohen, J. H., & Ratha, D. (Eds.). (2012). Migration and Remittances During the Global Financial Crisis and Beyond. Washington DC.: World Bank Publications.
– Çeviri Kitaplar
Drucker, P. (1994). Kapitalist Ötesi Toplum, (Çev.) Çorakçi, B., İnkilap Kitabevi, İstanbul.
– Editörlü Kitaplardaki Bölümler
Dalaman, Z. B. (2021). Impact of Covid-19 on Female Labour Force in Turkey. In: Z. B. Dalaman (ed.) New Normal Beyond The Pandemic: Rethinking Alienation from Local to Global/Pandemiyle Birlikte Yerelden Küresele Yabancılaşmayı Yeniden (pp. 215-229). London: Transnational Press London.
Sirkeci, I. and Teke Lloyd, A. (2022). “Migration”. In: Carrier, J.G. (ed.) A Handbook of Economic Anthropology (pp.227-238) Cheltenham: Edward Elgar.
– Yazarsız Kitaplar
DPT (2003). İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (2003), Yayın No: DPT 2671, Ankara.
– Dergi Makaleleri
Sirkeci, I. (2012). Transnasyonal mobilite ve çatışma. Migration Letters, 9(4), 353-363.
Dalaman, Z. B., & Lehimler, H. M. (2021). Suriyeli Sığınmacı Sorununun Bir Başka Boyutu: Suriye’de Bıraktıkları Hakların Korunması ve Mülkiyetlerinin İadesi. Göç Dergisi, 8(2), 267-289.
– Gazeteler
GÖKÇE, D. (1997). “Merkez Bankasının Bağımsızlığı Sorunu”, Milliyet, 15 Mart.
– Tezler
Sirkeci, I. (2003). Migration, Ethnicity and Conflict (Doctoral dissertation, University of Sheffield, UK).
– İnternet Tabanlı Kaynaklar (iii)
(I) Kaynakların yazarları biliniyorsa süreli yayınlar gibi referans verilmelidir. Buna ek olarak kaynağın web adresi de belirtilmelidir. Kaynak tarihi bilinmiyorsa hem metinde hem de kaynakça sayfasında erişim tarihi verilmelidir. Örneğin:
Ener, N. (2002). “Yeni Yükselen Pazarlar (Emerging Markets) İçin Pazarlama Stratejileri”, http://iktisat.uludag.edu.tr/dergi/11/02-neriman/02-neriman.htm, 10.05.2005.
(II) Kaynak yazar yerine bir kuruma ait ise, kaynakçada kurum adı, kaynağın başlığı ve tam web adresi bulunmalıdır. Örneğin:
Rekabet Kurumu (2010). “Rekabet Hukukunun Esasları”, http://www.rekabet.gov.tr/index.php?Sayfa=sayfaicerik&icId=53, 17.03.2010.
Yazım kılavuzunda belirtilmeyen durumlarda, bilimsel yayın kuralları dikkate alınacaktır.